Gesignaleerd in de media #18
Nieuws2 december 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #18

Nieuws 2 december 2021

Na onze dood

NRC sprak met mensen uit de uitvaartsector over de vraag: wat gebeurt er precies met en rondom ons lichaam na de dood? Lees meer in de 10-delige serie ‘Na de dood’ over de weg van ons lichaam, van overlijden tot graf. 

Coördinator in de vrijwillige palliatieve terminale zorg: brandjesblusser of koorddanser?

‘Ik zag een coördinator toch vooral als iemand die nieuwe vrijwilligers wierf, dienstroosters opstelde en vervanging regelde voor zieke vrijwilligers. Belangrijk werk natuurlijk, cruciaal voor het functioneren van het hospice, maar moreel stresserend…?’ dat kon ik mij niet indenken, aldus Ben Vruggink, voormalig onderzoeker aan de Universiteit van Humanistiek. Samen met onderzoeker Gaby Jacobs bracht hij een onderzoeksrapport en morele casuïstiekbundel uit over de vele morele dilemma’s en uitdagingen waarmee coördinatoren in de praktijk te maken krijgen. Lees meer hierover in dit artikel op de website van ZorgEthiek.

Het zorginfarct van mijn vader

Tanja Nabben blogt over de laatste levensfase van haar vader. Een persoonlijk relaas over hoe zorgarmoede door standaardisering in de zorg, personeelstekort en de coronacrisis haar vader afleiden van een waardig sterven.

Omdat we leven

Palliatieve zorg draait om zorgen voor het leven als de dood (op termijn) onvermijdelijk is. Christiaan Rhodius schrijft in de bundel Omdat we Leven, met zicht op het einde’ over zijn ervaringen als arts in het hospice en het ziekenhuis (bron: hospice Bardo).

Kankerpatiënten willen een emphatische arts en geen vage beloften

‘We kunnen helaas niets meer voor u doen.’ Het is een gevreesde zin die een arts kan uitspreken als geen enkele kankertherapie nog zinvol is. Patiënten met ongeneeslijke kanker willen heldere maar ook empathische gesprekken met hun oncoloog. Hard en vaag taalgebruik ervaren ze als schadelijk. Dat blijkt uit een studie van Leidse psychologen (bron: Universiteit Leiden).

Nieuw op Palliaweb

NVPO nieuwste lid PZNL

De Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO), beroepsvereniging van professionals, is toegetreden tot PZNL

Competentiescan palliatieve zorg

De competentiescan palliatieve zorg voor verzorgenden, verpleegkundigen en artsen is gelanceerd op Palliaweb.

Vergelijking kaders palliatieve zorg

Op verzoek van zorgverleners vergelijkt PZNL vijf kaders waar het gaat om palliatieve zorg. Hierdoor wordt duidelijk waar de kaders overeenkomen en waar ze elkaar aanvullen. Als leidraad zijn de domeinen van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland gebruikt. 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 2 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.