Gesignaleerd in de media #16
Nieuws21 oktober 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #16

Nieuws 21 oktober 2021

Euthanasieplicht?

Huisarts Rinske van de Goor vertelt over de - voor haar - ongemakkelijke discussie over het vermeende ‘euthanasierecht’ van haar (nu nog) gezonde patiĆ«nten en haar zogenaamde ‘euthanasieplicht’. ‘Alsof euthanasie een opeisbaar recht is, als je ooit een euthanasieverklaring hebt overhandigd.’ Lees haar column in de Volkskrant.

Het ziekenhuis uit

In Arts en Auto een artikel over De Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). De essentie van JZOJP is het voorkomen van (duurdere) zorg, verplaatsen van zorg (en rond mensen organiseren) en vervangen van zorg (door inzet van slimme zorg en e-health). In dit artikel onder andere een radioloog die echo’s bij de huisarts maakt en een longarts die met e-coaching COPD-patiĆ«nten helpt. Lees het artikel op Arts en Auto.

Onzorgvuldige en niet respectvolle communicatie

In een klacht aan het tuchtcollege verwijten naasten ‘onzorgvuldige en niet respectvolle communicatie’ van de wijkverpleegkundige aan het sterfbed van hun (schoon)vader. Volgens hen zou (schoon)vader in een ‘gruwelijke doodsstrijd’ zijn beland. Het geeft een interessant inkijkje in het verschil van beleving van het stervensproces van naasten en zorgverlener. De klacht is op alle onderdelen afgewezen. Lees het verslag op NRC Handelsblad (alleen voor abonnees of na betaling).

Weerstand tegen technologie verdwijnt

De palliatieve zorg is van alle sectoren in de gezondheidszorg waarschijnlijk de sector waarin de grootste weerstand bestaat tegen de inzet van technologie. Toch zijn er goede ervaringen met VR-brillen, domotica en de robotkat volgens Dutch Health Hub.

‘Sommige mensen sterven voordat ze doodgaan’

Janneke Siebelink is vrijwilliger in een hospice en vertelt daar elke week over in Libelle. Deze week schrijft ze over de grip verliezen op de werkelijkheid. Lees haar column op Libelle.

Nieuw op Palliaweb

Een greep uit nieuw gepubliceerde informatie op Palliaweb:

Hulpmiddelen markering en proactieve zorgplanning 1e lijn

Het thema Markering en proactieve zorgplanning 1e lijn bevat hulpmiddelen en praktijkervaringen die kunnen helpen bij het in de praktijk brengen van markering en proactieve zorgplanning in de eerste lijn. 

Hulpmiddelen markering en proactieve zorgplanning 2e lijn

Het thema Markering en proactieve zorgplanning 2e lijn bevat hulpmiddelen en praktijkervaringen die kunnen helpen bij het in de praktijk brengen van markering en proactieve zorgplanning in de tweede lijn. 

Markering

Het thema Markering bevat meer hulpmiddelen, meetinstrumenten en onderwijsmaterialen over het markeren van de palliatieve fase. 

Onderwijs en opleiden palliatieve zorg

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 21 oktober 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.