Gesignaleerd in de media #1
Nieuws25 maart 2021
Nieuws

Gesignaleerd in de media #1

Nieuws 25 maart 2021

Op Palliaweb wordt regelmatig een overzicht geplaatst met geselecteerde berichten uit de media die betrekking hebben op palliatieve zorg.

‘Voor een palliatieve patiënt is een fijne dag het allerbelangrijkste’

Een dubbelinterview met Wil van de Laar en Mariëtte Oostindiër, respectievelijk de nieuwe en de oude voorzitter van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant. In het interview in het Eindhovens Dagblad kijken ze naar het verleden, heden en de toekomst van palliatieve zorg in de regio. Nieuwe voorzitter Van de Laar geeft aan dat ze als doelstelling heeft om de wensen van palliatieve patiënten nóg beter in kaart te brengen, in samenwerking met de netwerken voor ouderen en mensen met dementie. Het volledige interview is te lezen op de website van het Eindhovens Dagblad.

Hoe verhouden we ons tot de dood?

Het NPO-radioprogramma Spraakmakers besteedt deze week aandacht aan het gesprek over de dood. Het programma gaat daarbij in op de vraag waarom mensen bang zijn om over de dood te praten en wat het kan brengen als dat wél wordt gedaan. Dagelijks verschijnt er een nieuwe reportage. Hierbij de links naar de losse onderdelen:

De achtergrond rondom deze reportageserie is te vinden op de website van NPO radio 1.

Spanje legaliseert euthanisie

Spanje legaliseert euthanasie en hulp bij zelfdoding voor volwassenen die ernstig of ongeneeslijk ziek zijn. Met het legaliseren van euthanasie door het parlement wordt Spanje het vierde land in de Europese Unie dat dit toestaat. Spanje schaart zich met de euthanasiewet naast België, Luxemburg en Nederland. Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

Zo werkt Evidence Based Practice

Evidence Based Practice (EBP) is een continu proces van het zoeken naar mogelijkheden om handelingen en protocollen te verbeteren. Inbreng vanaf de werkvloer is daarbij cruciaal. In het Spaarne Gasthuis wordt aan de hand van een casus over zuurstoftherapie bij terminale patiënten in de palliatieve sedatie-fase getoond hoe EBP in de praktijk werkt. Een verslag hiervan is te vinden op de website.

Als het einde komt

In een blog op Medisch Contact vertelt een student geneeskunde over zijn ervaring op de palliatieve afdeling van een verpleeghuis. Hij beschrijft een echtpaar waarvan de vrouw uitgezaaide kanker heeft en daaraan overlijdt. Wat hem bijblijft is dat het niet per se de dood is die pijn doet, maar eerder de liefde. Lees het volledige stuk op de website van Medisch Contact.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 25 maart 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.