Zorgverlener heeft vaak behoefte aan sparren met specialist in palliatieve zorg
Nieuws21 juli 2020
Nieuws

Zorgverlener heeft vaak behoefte aan sparren met specialist in palliatieve zorg

Nieuws 21 juli 2020

Naast advies van farmacologische aard, zoeken zorgverleners vaak ook een sparringpartner in de specialist palliatieve zorg wanneer zij om consultatie vragen. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat onderzocht welk soort vragen zorgverleners het vaakst hebben wanneer zij vragen hebben over de best passende behandeling van een palliatieve patiƫnt. In 2019 had in bijna een derde van de consulten de aanvrager ook behoefte aan ruggespraak met een specialist palliatieve zorg.

Advies vanuit regionale consultatieteams

Bij de zorg voor palliatieve patiĆ«nten kunnen zich situaties voordoen waarbij de generalistische zorgverlener met (vaak complexe) problematiek wordt geconfronteerd. Dat kan leiden tot vragen of twijfel. In die gevallen kunnen huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en andere zorgverleners telefonisch te rade gaan bij een consulent uit het consultatieteam palliatieve zorg in hun regio. Deze consulent is een in palliatieve zorg gespecialiseerde arts of verpleegkundige, die de zorgverlener adviseert zonder de zorg over te nemen.

Meerdere problemen per consult

In een consult worden meestal meerdere problemen besproken. In 2019 werd gemiddeld over 1,8 problemen per consult advies gevraagd. Problemen samenhangend met farmacologische vragen kwamen het vaakst voor: in totaal in bijna 70 procent van de geregistreerde problemen. Daarnaast hadden consultvragers vaak behoefte aan advies over de organisatie van zorg en over palliatieve sedatie.

Overzicht van de geregistreerde problemen tijdens een consult in 2019, in percentages uitgedrukt:tabel-overzicht-geregistreerde-problemen.png

Download

Het volledige jaarrapport consultatie 2019 leest u hier.

Meer informatie

Bekijk hier de gegevens van het consultatieteam palliatieve zorg in uw regio

Bron: IKNL

Voor vragen, neem contact op met:
Nora Nowee IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 21 juli 2020
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.