Kerncijfers over palliatieve zorg op één plek verzameld
Nieuws4 januari 2021
Nieuws

Kerncijfers over palliatieve zorg op één plek verzameld

Nieuws 4 januari 2021

Actuele, relevante cijfers en toepasbare inzichten beschikbaar stellen zodat de kwaliteit van palliatieve zorg wordt verbeterd. Met dit doel voor ogen zijn de kerncijfers over palliatieve zorg de afgelopen maanden verzameld en geactualiseerd. De eerste cijfers zijn inmiddels gepubliceerd.

Goede palliatieve zorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid verbetert de kwaliteit van leven en vermindert klachten zoals angst. Maar hoe ziet goede palliatieve zorg er eigenlijk uit? Verschilt palliatieve zorg in een ziekenhuis van die van palliatieve zorg thuis? En hoeveel mensen verwachten we dat palliatieve zorg nodig gaat krijgen? Als het gaat om palliatieve zorg heeft onze kennis nog veel hiaten. Om de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland te verbeteren willen PZNL en IKNL relevante cijfers verzamelen om hieruit nieuwe, toepasbare inzichten te genereren en deze structureel te publiceren. Daarbij wordt eerst gekeken welke data al beschikbaar is vanuit bestaande bronnen.

Van statisch rapport naar structureel online publiceren en actualiseren

Vorig jaar zijn voor het eerst de kerncijfers palliatieve zorg verzameld en gepubliceerd, toen nog in de vorm van een digitaal rapport. Om medewerkers, beleidsmakers en bestuurders in de zorg continu te voorzien van de meest recente inzichten is het nodig om data te actualiseren en uit te breiden zodra dit mogelijk is. Daarom worden de data vanaf nu structureel gepubliceerd en geactualiseerd op de themapagina. De kerncijfers zijn handzaam gepubliceerd per onderwerp. Op dit moment zijn de cijfers rondom palliatieve zorg thuis (PaTz), consultatie en ziekenhuizen gepubliceerd. In de loop van 2021 worden daar de inzichten rondom hospicezorg, vrijwillige palliatieve terminale zorg, verwacht overlijden en kwaliteit van sterven aan toegevoegd.

De kerncijfers worden verzameld en geactualiseerd door IKNL en PZNL. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Heidi Fransen (onderzoeker bij IKNL) via het contactblok op deze pagina.

Voor vragen, neem contact op met:
Heidi Fransen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 4 januari 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.