Eerste beslisboom diagnostiek en behandeling van ileus in palliatieve fase
Nieuws24 september 2019
Nieuws

Eerste beslisboom diagnostiek en behandeling van ileus in palliatieve fase

Nieuws 24 september 2019

Om verpleegkundigen en artsen te ondersteunen bij de diagnostiek en behandeling van ileus in de palliatieve fase, is een praktische digitale beslisboom ontwikkeld. De beslisboom is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn Ileus in de palliatieve fase en is de eerste richtlijn voor de palliatieve zorg die is omgezet in een digitale beslisboom.

Stap voor stap naar een aanbeveling

Als zorgverlener kun je patiëntkenmerken invoeren en de stappen in de beslisboom doorlopen. Dit leidt tot aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van ileus. De richtlijn is te raadplegen via Pallialine en Oncoguide. Oncoguide is ook te downloaden als app op de tablet.

Eerste beslisboom voor palliatieve zorg

Voor oncologische zorg worden al langer beslisbomen gemaakt, bijvoorbeeld voor darmkanker en borstkanker. De beslisboom voor Ileus in de palliatieve fase is de eerste voor de palliatieve zorg. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde methodiek en van ervaringen die zijn opgedaan bij het ontwikkelen van de beslisbomen voor oncologie.

Wat is Ileus?

Onder een ileus wordt verstaan een verminderde tot opgeheven passage van de dunne- of dikkedarm. Dit kan het gevolg zijn van een gedeeltelijke of totale afsluiting op één of meerdere plaatsen, een verminderde of opgeheven motiliteit of een combinatie van beide mechanismen. De herziene multidisciplinaire richtlijn Ileus is verschenen in november 2018.

Hoe werkt Oncoguide?

Nieuwsgierig geworden naar het werken met een beslisboom? Bekijk dan bovenstaande demofilm om een indruk te krijgen van de stappen die worden doorlopen en op welke manier die ondersteunend kunnen zijn.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 24 september 2019
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.