Wel eens aan epiduraal gedacht?
Publicatie

Wel eens aan epiduraal gedacht?

  • Datum publicatie 25 oktober 2024
  • Auteur Christiansen S. et al.
Laatst geactualiseerd: 16 december 2024

Samenvatting

Inleiding

Bij operaties en bevallingen is epidurale pijnbestrijding heel gewoon. In de palliatieve fase wordt er vaak niet aan gedacht. Terwijl tegenwoordig de getunnelde epidurale katheter voor weinig complicaties zorgt. 

Methode

Bij zeven patiënten met moeilijk te bestrijden pijn werd epidurale pijnbestrijding gestart. Veel factoren werden geregistreerd: patiëntgegevens, resultaten, complicaties.

Resultaten

Zeven patiënten werden in deze studie geïncludeerd. Allen hadden niet op andere wijze te stillen pijn ondanks een veelheid aan middelen. De mediane leeftijd was 40 jaar met een spreiding 31-60 jaar. Bij allen bevond de maligniteit zich onder het middenrif. Via de epidurale katheter werd een lokaal anestheticum toegediend met bij drie van de zeven patiënten ook sufentanyl. De benodigde hoeveelheid morfine die vóór de plaatsing werd gebruikt nam flink af. De vijf patiënten bij wie een pijnscore kon worden genoteerd meldden een afname van de pijn van 0,8 punt na de plaatsing. Bij twee van de zeven patiënten bleef de katheter niet goed zitten met als gevolg weer veel pijn. Twee meldden misselijkheid en braken. Twee patiënten hadden jeuk. Eén kreeg hypotensie. Van de zeven hadden er drie geen van deze bijwerkingen. Er kwam geen ademdepressie, infectie of zenuwbeschadiging voor.

Discussie

De afname van de pijnscore was niet erg indrukwekkend. Wel kon de langs andere wegen toegediende dosis opioïden flink gereduceerd worden waardoor daarvan de bijwerkingen minder werden. Deze patiënten die doodziek waren hadden opvallend genoeg weinig tensiedaling. Ook moeten we beseffen dat deze patiënten een groepje waren met zeer ernstige pijn, terwijl de resultaten wellicht gunstiger zijn bij de grotere groep met minder pijn.

Commentaar

Het gaat hier in de eerste plaats om een heel klein groepje patiënten. Ze zijn jonger dan de gemiddelde palliatieve patiënt en hebben zeer ernstige pijn. Er zijn vrij veel bijwerkingen. Toch denk ik dat we vaker deze vorm van pijnbestrijding zouden kunnen overwegen als de plaats van de pijn zich ertoe leent en er bijvoorbeeld complicaties zijn bij de ‘gewone’ manieren van pijnbestrijding. Natuurlijk is elke technische ingreep belastend en kan het bedienen van epidurale toediening tot afleiding van aandacht voor de patiënt als geheel leiden.

Frank van den Berg, huisarts en kaderarts palliatieve zorg niet-praktiserend

Trefw.: epiduraal, pijn. 

Over de publicatie 

Christiansen S. et al. “Epidural Analgesia for End-of-Life Pain.” J Palliative Medicine. 2024. DOI: 10.1089/jpm.2024.0211.

Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie december 2024. Bekijk alle e-pal-artikelen.
 

Laatst geactualiseerd: 16 december 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.