Veranderingen in perceptie van prognose in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker en de geassocieerde factoren: Longitudinale resultaten van de eQuiPe studie
Publicatie

Veranderingen in perceptie van prognose in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker en de geassocieerde factoren: Longitudinale resultaten van de eQuiPe studie

  • Datum publicatie 4 december 2024
  • Auteur Versluis M., van de Poll-Franse L., Zijlstra M., van Laarhoven H. Vreugdenhil G., Henselmans I., Brom L., Kuip E., van der Linden Y. & Raijmakers N.
Voor vragen, neem contact op met:
Moyke Versluis IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 5 december 2024

Het is bekend dat patiënten met gevorderde kanker die zich bewust zijn van hun prognose meer geneigd zijn hun ziekte te accepteren en actief betrokken te zijn bij vroegtijdige zorgplanning. We weten ook dat maar een klein deel van deze patiënten zich bewust is van hun beperkte prognose, maar er is relatief weinig bekend over de verandering in deze bewustwording in het laatste levensjaar.

Aangezien de kwaliteit van leven afneemt en de symptoomlast toeneemt in het laatste levensjaar, is het aanneembaar dat patiënten hierdoor gedwongen worden om bewuster te worden van hun beperkte prognose. Deze studie had dan ook als doel om de verandering in perceptie van prognose in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker en de geassocieerde factoren in kaart te brengen.

Methodiek

Prospectieve, longitudinale, multicenter, observationele studie naar kwaliteit van leven en zorg in patiënten met gevorderde kanker (eQuiPe studie). Patiënten ≥18 jaar en met de diagnose stadium IV kanker vulden driemaandelijkse vragenlijsten in tot hun overlijden. Perceptie van prognose werd uitgevraagd in de vragenlijst en ingedeeld in de categorieën <1 jaar, >1 jaar, weet ik niet en wil ik niet weten. Voor deze analyse zijn alle overleden patiënten (cutoff januari 2023) met beschikbare prognose data geïncludeerd (n=801).  

Resultaten

De perceptie van prognose van mensen met gevorderde kanker veranderde gedurende hun laatste levensjaar, waarbij het percentage patiënten die zich bewust is van de korte prognose toenam in de tijd tot het overlijden, namelijk van 15% naar 40%. Deze verandering in perceptie van prognose gebeurde vooral in de laatste 6 maanden, waar de meeste patiënten bewuster werden van hun korte prognose. Een deel van de patiënten wilde hun prognose expliciet niet weten gedurende het laatste jaar van hun leven (tussen de 14% en 18%) Dit aantal  bleef relatief stabiel in de tijd tot overlijden. In de multivariate analyse was tijd tot overlijden onafhankelijk geassocieerd met de perceptie van prognose, behalve voor de patiënten die expliciet hun prognose niet wilde weten. Andere kenmerken die samenhingen met de perceptie van prognose waren religie, opleidingsniveau en kwaliteit van leven.

Conclusie/aanbeveling

De minderheid van de patiënten met gevorderde kanker zijn zich bewust van hun korte prognose in hun laatste levensjaar, dit neemt wel toe naarmate de dood dichterbij komt. Daarnaast is er ook een groep patiënten die hun prognose expliciet niet wil weten, en hier ook consistent in blijft gedurende het laatste levensjaar. 

Relevantie voor praktijk

1. De perceptie van prognose van patiënten met gevorderde kanker verandert in het laatste levensjaar, dit kan hun voorkeuren en wensen rondom levenseinde zorg beïnvloeden en onderstreept het belang van terugkerende gesprekken over wensen en behoefte rond het levenseinde.
2. Slechts een klein deel van patiënten met gevorderde kanker is zich bewust van hun korte prognose in het laatste levensjaar (slecht 40% in de laatste 3 maanden). 
3. Patiënten die aangeven hun prognose expliciet niet te willen weten blijven relatief constant in deze mening, maar het blijft belangrijk om ook met hen gesprekken te blijven voeren over hun voorkeuren en wensen rondom (toekomstige) levenseinde zorg.  

Referentie

Versluis MAJ, van de Poll-Franse LV, Zijlstra M,van Laarhoven HWM, Vreugdenhil G, Henselmans I, Brom L, Kuip EJM, van der Linden YM & Raijmakers NHJ (2024). Changes in perception of prognosis in the last year of life of patients with advanced cancer and its associated factors: Longitudinal results of the eQuiPe study. Palliative Medicine. Advance online publication https://doi.org/10.1177/02692163241301220

Links/meer informatie

Lees hier het artikel.
 

Voor vragen, neem contact op met:
Moyke Versluis IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 5 december 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.