Rol huisarts bij follow-up kanker?
Publicatie

Rol huisarts bij follow-up kanker?

  • Datum publicatie 21 augustus 2018
  • Auteur Frank van den Berg
  • Organisatie e-pal
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 augustus 2018

Samenvatting

Er komen steeds meer patiënten die kanker gehad hebben. Welke nazorg stellen deze mensen op prijs?

Uit grote databases werd naar wetenschappelijke artikelen hierover gezocht: Van 812 artikelen werden de abstracts beoordeeld. Van veertig hiervan lazen de onderzoekers de volledige tekst waarna er twaalf geschikt werden bevonden om deze vraag te beantwoorden.

De patiënten blijken zoveel mogelijk tests te willen om een mogelijk recidief uit te sluiten. Dat geeft even spanning maar stelt vooral gerust. Verder willen zij zoveel mogelijk informatie over leefstijl, prognose, omgaan met klachten en preventie van nieuwe tumoren.

De ideale nazorgdokter is altijd beschikbaar en is volledig van alle behandelopties op de hoogte. Maar wie controleert? De patiënten lijken het ziekenhuis te prefereren hoewel er (in Nederlands onderzoek) aanwijzingen zijn dat een groot deel van de patiënten de huisarts wil overwegen, mits deze in nauw contact met de specialist werkt en goed op de hoogte is. Controle in het ziekenhuis is niet altijd de beste optie gezien de toenemende druk die dat geeft op deze toch al overbelaste organisaties.

Commentaar

De rol van de huisarts is in Nederland groter dan in het buitenland. Onderzoeken, niet in Nederland verricht, zijn dus gebaseerd op een voor ons land niet representatieve situatie. Dat neemt niet weg dat ook in ons land patiënten neigen tot prefereren van het ziekenhuis als de instelling voor nazorg na kanker. Objectief , kijkend naar overleving, zou een aantal kankersoorten zich goed lenen voor nazorg door de huisarts. We doen er echter goed aan rekening te houden met de gevoelens van de patiënten. Willen we de huisarts een deel van de nazorg toevertrouwen dan zal dit goede voorlichting vereisen zowel van de patient als van de huisarts. Sowieso is in contact blijven met de patient na kanker voor de huisarts aan te raden want een deel verzeilt in een palliatieve situatie. Dan leidt deze continuiteit tot een veel betere start van zo’n fase.

Over de publicatie

Brandenbarg, D., et al (2018). Nazorg en controle voor kanker (niet openbaar). Huisarts Wet 61(7);18-21.


Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie augustus 2018. Alle e-pal-artikelen staan hier.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 21 augustus 2018
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.