Relevante podcasts rond palliatieve zorg
Publicatie

Relevante podcasts rond palliatieve zorg

  • Gebruiker Alle gebruikers, Basisarts, Beleidsmaker, Diëtist, Ergotherapeut, Fysiotherapeut, Geestelijk verzorger, Groepsbegeleider, Helpende, Huisarts, Kaderarts, Maatschappelijk werker, Mantelzorger, Medisch specialist, Naaste, Patiënt, Physician assistant, Praktijkondersteuner, Psycholoog, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige, Verzorgende, Vrijwilliger
  • Doelgroep Alle doelgroepen, Kwetsbare ouderen, Naasten, Ouderen, Volwassenen
  • Setting Alle settingen, Hospice, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 24 oktober 2023

Er zijn veel podcasts* rond palliatieve zorg, ongeneeslijk ziek zijn, dood en rouw. Palliaweb zet de verschillende podcasts op een rij. Dit overzicht wordt regelmatig vernieuwd. 

PalliaPodcast

In de PalliaPodcast bespreken zorgprofessionals verschillende aspecten van proactieve zorgplanning, om andere zorgverleners verder te helpen. Met casuïstiek, dilemma's en persoonlijke ervaringen van de sprekers. Vanaf 13 oktober t/m 11 november 2022 komt er iedere week een aflevering uit. 

Luister de PalliaPodcast hier
Makers: PalliaPodcast is een intiatief van PZNL en mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

De Carend Podcast

Een wekelijkse podcast waarin Nick Dekker, internist in opleiding, elke week belangrijke thema's bespreekt. Ook gaat hij in gesprek zorgverleners en ervaringsdeskundigen: patiënten naasten.

Luister de Carend Podcast hier
Makers: Carend

Aangekondigd einde. Kunst van het loslaten

Podcastmaker Silvia Bromet gaat de dood liever uit de weg. Als zij Christiaan Rhodius tegenkomt, snapt zij ook niet hoe hij zijn werk als arts palliatieve geneeskunde in hospice Bardo kan uitoefenen en iedere dag stervende mensen begeleidt. 'Aangekondigd Einde' is een driedelige documentaire podcast waarin regisseur Silvia met Christiaan op zoek gaat naar de kunst van het loslaten bij de stervende mens in hospice Bardo. 

Luister Aangekondigd einde hier
Makers: Hospice Bardo

Doodnormaal

Winny Bos is levenseinde-doula en in haar podcast gaat ze in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen. Je hoort ook veel persoonlijke verhalen over de laatste fase van het leven. 

Luister Doodnormaal hier
Makers: Doulawijzer

Leven met uitgezaaide longkanker

Hoe leef je met uitgezaaide (long)kanker, grote onzekerheid over de toekomst en met de dood voor ogen? De podcastserie ‘Over Leven met Uitgezaaide Longkanker’ geeft een eerlijke en persoonlijke kijk op (over)leven met zo’n ernstige ziekte door de ogen van psychiater Joost Stolker (1965). De podcast is bedoeld voor lotgenoten en hun naasten, maar ook voor mensen die werken in de medische zorg.

Luister Leven met uitgezaaide longkanker hier
Makers: Joost Stolker en Yonda Poslavsky 

Stervelingen

In drie afleveringen wordt gekeken naar onze omgang met dood, verlies en rouw. Het lijkt alsof we deze onderwerpen uitbannen uit de samenleving. Maar sterfelijk zijn we allemaal. 

Luister Stervelingen hier
Makers: Slowpony, in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Het Klokhuis - podcast over dood en verlies

Televisieprogramma Het Klokhuis maakte voor kinderen vier speciale tv-afleveringen over de dood en rouw. Vragen van kinderen na de uitzendingen leidden tot deze podcast waarin presentatrice Eva Cleven de vragen, samen met de experts, beantwoordt. 

Luister Het Klokhuis hier
Makers: Het Klokhuis/ NTR

NVVE Podcast Praten over het levenseinde 

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) hoort maar al te vaak dat praten over de dood een taboe is. 'Dat maakt het moeilijk om erover te praten.' Daarom de podcast Praten over het levenseinde: een podcast met zeer toegankelijke gesprekken over dat lastige onderwerp waarmee we allemaal een keer te maken krijgen.

Luister NVVE Podcast Praten over het levenseinde
Makers NVVE

Met het Oog op Morgen

Podcast-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Op tweede kerstdag 2021 voeren PZNL-bestuurder Saskia Teunissen, cabaretier en filosoof Tim Fransen, rouwcoach Tim Overdiek, en theatermaker Eloah Udenhout een uitvoerig gesprek over sterfelijkheid en de dood. Onder leiding van presentatrice Lucella Carasso.

Luister Met Het Oog op Morgen over sterfelijkheid hier
Makers: NOS/ Radio1

De verliescirkel

Hanneke Fiddelaers, eigenaar van Expertisecentrum Omgaan met Verlies maakt samen met Riet Fiddelaers-Jaspers, trainer en supervisor bij hetzelfde expertisecentrum deze podcastserie. Zij voeren gesprekken en interviews over verlies op vele gebieden in het leven.

Luister De verliescirkel hier
Makers: Expertisecentrum Omgaan met Verlies

Waar­deCast. Thema: pal­liatieve zorg

Podcast over palliatieve zorg uit de WaardeCast van Radicale Vernieuwing Waardevol Onderwijs (RVWO). In deze podcast gaat Mieke Hollander, bedenker en aanjager van RVWO, met Christaan Rhodius in gesprek over palliatieve zorg. Naast kennis over palliatieve zorg is duidelijke en heldere communicatie, die aansluit bij de zorgvrager en zijn naasten van essentieel belang.

Luister WaardeCast hier
Makers: Radicale vernieuwing zorg

Rouwdoula

Patty Duijn is ‘rouwdoula’, een begeleider bij dood en verlies. Zij spreekt met verschillende mensen over rouw en verlies. De verhalen zijn verschillend maar het thema is hetzelfde: rouw mag er zijn. De podcastserie is in de zomer van 2021 gemaakt.

Luister Rouwdoula hier
Makers: Topcast Media

Stervensgoed

Stervensbegeleider Diana Stassen gaat in gesprek met professionals op gebied van het sterven. Samen geven zij tips, tools en inzichten hoe je op een liefdevolle en praktische manier ondersteunt tijdens de stervensfase.

Luister Stervensgoed hier
Makers: Ster in Zorg

Podcast Hospice De Duinsche Hoeve

Documentairemaker Ellen van Kempen en hospice-arts Margot Verkuylen onderzoeken thema's die in die laatste levensfase een rol spelen en die een grotere rol spelen dan van te voren gedacht. Thema's zoals: 'eten en drinken' of 'pijn en verlichting'. 

Luister Hospice De Duinsche Hoeve hier
Makers: Hospice De Duinsche Hoeve

Kanker, wat eet je dan? - voeding als je niet meer beter wordt

In de podcast hoor je Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde / arts palliatieve geneeskunde, werkzaam in Hospice Bardo, over de laatste fase in het leven. Ook krijg je tips van Léonie Roeleveld, diëtist Antoni van Leeuwenhoek, welke rol voeding speelt als je niet meer beter kunt worden.

Luister Kanker, wat eet je dan? hier
Makers: Diëtisten Antoni van Leeuwenhoek

Op leven en dood

Een podcastserie over de keuzes die gemaakt moeten worden op de intensive care. Een fictief (maar gebaseerd op waargebeurde feiten) verhaal wordt opgevolgd door een gesprek met een arts. Een interessante serie om na te denken over ingrijpende behandelbeslissingen op de ic en wat daarbij helpt en wat niet, voor patiënten, naasten en zorgverleners.

Luister Op leven en dood hier
Makers: Amsterdam UMC

Voor goed sterven

Podcastaflevering (gemaakt begin 2020) over de laatste levensfase en het gesprek over de laatste levensfase. Met medewerking van Barbara van Beukering, Jan Latten en Henk Nies. De podcast is onderdeel van maatschappelijke dialoog over de laatste levensfase, gehouden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Luister Voor goed sterven hier
Makers: Bureau &MAES

Hematologie on tour: Proactieve zorgplanning

In deze podcast geven Carolien Burghout, verpleegkundig specialist hematologie/junior onderzoeker, en Tineke Smilde, medisch oncoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch toelichting bij het Proactief Zorgplan: wat is het precies en wat levert het op voor patiënt én zorgverlener? Wanneer en hoe praat je hierover met je patiënt? 

Luister Hematologie on tour hier
Makers: tumorwerkgroep Hematologie (onderdeel van de V&VN oncologie) in samenwerking met Servier

Stem van de dokter

Kno-arts en federatievoorzitter Peter Paul van Benthem gaat in deze podcast het gesprek aan met klinisch geriater en voorzitter van de NVKG Esther Cornegé, internist-oncoloog Eric Geijteman en huisarts en kaderarts palliatieve zorg Classien Rebergen. Longarts Sander de Hosson belt in met een aantal gerichte vragen over palliatieve zorg.

Luister Stem van de dokter hier
Makers: Federatie Medisch Specialisten

Huisarts Podcast - Advance Care Planning

In dit interview praat huisarts en promovenda Jolien Glaudemans over Advance Care Planning (ACP). De podcast is gericht op huisartsen en gaat in op vragen rond het ACP-gesprek: wat bespreek je nu precies, wanneer voer je dit gesprek en hoe pak je het aan? 

Luister Huisarts Podcast - Advance Care Planning hier.
Makers: Huisarts en Wetenschap

KoffieCo: Longarts Sander de Hosson

De podcast voor en door geneeskunde studenten. In deze aflevering breekt Sander de Hosson voor studenten een lans om te kiezen voor palliatieve zorg.

Luister KoffieCo hier
Makers: Doris van der Heijden, Tessa Dinger en Tiara Ringers

UMCGesprekken - Hoe een naald ernstige pijn bij kanker weghaalt

In deze aflevering vertelt patiënt Gerrit Meijer hoe hij verlost werd van pijn door Chordotomie. Anesthesioloog, pijnspecialist en kaderarts palliatieve zorg Egbert Klarenbeek vertelt meer over de ingreep die hij uitvoerde bij Gerrit.

Luister UMCGesprekken - Hoe een naald ernstige pijn bij kanker weghaalt hier
Makers: UMCG

Nog meer podcasts

Op het patiëntenplatform Overpalliatievezorg vind je nog meer podcasts over ongeneeslijk ziek zijn, dood en rouw. Bekijk het overzicht hier

 

*Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen, vaak over één thema, die je elk moment kunt terugluisteren. Het kan een interview, persoonlijk gesprek, reportage, een hoorspel of een combinatie van al het voorgaande zijn.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 24 oktober 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.