Praten over de laatste levensfase (rapport)
Publicatie

Praten over de laatste levensfase (rapport)

  • Datum publicatie 10 juni 2022
  • Auteur PZNL en Patiëntenfederatie Nederland
  • Soort publicatie rapport
  • Versie januari 2022
  • Gebruiker Beleidsmaker, Huisarts, Kaderarts, Maatschappelijk werker, Medisch specialist, Praktijkondersteuner, Psycholoog, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige
  • Doelgroep Kwetsbare ouderen, Naasten, Ouderen, Volwassenen
  • Setting Alle settingen
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 juni 2022

De helft van de deelnemers aan nieuw onderzoek heeft nog geen gesprek gehad over de laatste levensfase met hun zorgverlener. Ze vinden het onderwerp te moeilijk, niet urgent genoeg of ze wachten tot de zorgverlener erover begint. In het onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) zijn 1165 mensen uit het Zorgpanel* gevraagd naar hun ervaringen met het praten over de laatste levensfase met hun zorgverlener. 68% van de mensen die wel een gesprek hebben gehad, vinden dat het geholpen heeft. 
 

Lees het volledige rapport

 

De ondervraagde groep bestond uit 70-plussers, mensen die éen of meerdere aandoeningen hebben waaraan zij waarschijnlijk overlijden en/of mensen die zorgen voor hun naaste in de laatste levensfase. Lees meer over het rapport in het nieuwsbericht op Palliaweb. Naast deze peiling heeft PZNL ook peilingen gedaan onder burgers en zorgprofessionals. De resultaten hiervan worden ook binnenkort gedeeld. 

*Het Zorgpanel is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Iedereen die bereid is ervaringen te delen over de gezondheidszorg kan zich aanmelden voor het Zorgpanel.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 juni 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.