Pijnmeting bij mensen met een uitingsbeperking
- Datum publicatie 11 januari 2018
- Organisatie e-pal
Samenvatting
Pijnregistratie door middel van een numerieke pijnscore wordt de laatste jaren steeds meer toegepast. Deze vorm van pijnregistratie is echter niet geschikt voor patiƫnten die niet (meer) in staat zijn om hun (mate van) pijn aan te geven, zoals bij dementie, afasie of na traumatisch hersenletsel.
Een projectgroep in Rotterdam heeft een observatieschaal ontwikkeld om pijn te meten bij mensen met een uitingsbeperking.
Een onderzoeker heeft bewoners in verschillende verpleeghuizen, lijdend aan (chronische) pijn, gefilmd tijdens een verzorgingsmoment en in rust. Door het observeren van deze filmbeelden is de REPOS (Rotterdam Elderly Pain Observation Scale) ontwikkeld.
De REPOS bestaat uit tien items. Elk item bestaat uit een bepaald gedrag. De patient wordt gedurende twee minuten geobserveerd, waarna de items gescoord worden. Na de score kan aan de hand van een bijbehorend behandelschema, actie ondernomen worden.
Om de REPOS op een betrouwbare wijze toe te passen in de praktijk, is een theoretische en praktische scholing vereist.
Commentaar
De komende jaren zal het aantal ouderen dat lijdt aan dementie en aan pijn toenemen. Deze pijnobservatieschaal zal de kwaliteit van pijnbestrijding bij kwetsbare ouderen kunnen verbeteren. Pijnmeting heeft alleen zin als er ook een behandeling aan gekoppeld wordt.
Over de publicatie
Boerlage, A., (2007). Observatie van pijn. Pallium 11;10-13.
Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie januari 2018. Alle e-pal-artikelen staan hier.