Het schilderij 'L’Ivrogne' door Charles de Groux
Publicatie

Het schilderij 'L’Ivrogne' door Charles de Groux

  • Datum publicatie 10 mei 2019
  • Auteur Coen Albers
  • Organisatie E-Pal
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 mei 2019

Charles de Groux (1825-1870) is geboren in een dorp in Noord Frankrijk als zevende van tien kinderen. Zijn vader was fabrikant van linten. In 1833 verhuisde hij met zijn ouders naar Brussel. Hij is zijn hele leven in België blijven wonen maar altijd Fransman gebleven. Hij is opgeleid aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel.

Met dit schilderij wordt hij bekend als schilder. De sociaal-realistische stijl is kenmerkend voor de negentiende eeuw. Hij maakt zich hiermee los van de elegante stijl van zijn leermeester en toont zijn socialistische sympathieën.

De kinderen leiden hun dronken vader de donkere kamer in waar hun moeder juist is gestorven, het jongste kind nog aan haar borst. De donkere kleuren accentueren de droevige sfeer van de sociale misère, kenmerkend voor het dagelijks leven van de arbeidersklasse in de negentiende eeuw. Het afbeelden van de vrouw en kinderen als onschuldige slachtoffers van de dronkaard maakt het werk even melodramatisch als moraliserend. De Groux veroordeelt hiermee zowel de gevolgen van dronkenschap als de armoede waarin velen moeten leven.

Dit werk kende een grote populariteit. Het is veelvuldig gereproduceerd en wijd verspreid in alle kringen. Het overschreed de klassenverschillen tussen stad en platteland.

Het schilderij is te zien in de Musea voor Schone Kunsten in Brussel.

Deze bijdrage is onderdeel van E-Pal - editie mei 2019. U vindt alle bijdragen E-Pal hier.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 mei 2019
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.