Het schilderij ´Het sterfbed´ (1963) door Co Westerik
Publicatie

Het schilderij ´Het sterfbed´ (1963) door Co Westerik

  • Datum publicatie 25 mei 2022
  • Auteur Coen Albers
  • Organisatie e-pal
  • Soort publicatie artikel
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 25 mei 2022

De schilder 

De Nederlandse schilder, tekenaar en docent Co Westerik werd geboren in 1924 in Den Haag, waar hij zijn opleiding volgde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Kort na zijn afstuderen werd hij bekend met het prijswinnend schilderij De Visvrouw.  

Co Westerik, geïnspireerd door de Vlaamse primitieven, maakte realistisch werk waarbij alledaagse objecten en rituelen soms disproportioneel werden weergegeven. Daardoor krijgen ze vaak een mystiek karakter. Het zijn scherpe observaties waarin de mens in alle levensfases en de natuur centraal staan.  

Zijn aanvankelijk als controversieel geziene werk is vaak onderscheiden met prijzen. Hij was lid van verschillende kunstkringen en exposeerde op tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij is zijn hele leven blijven schilderen, beurtelings in Rotterdam en in Zuid-Frankrijk.  

Hij werkte vaak lang aan een schilderij. In contrast daarmee staan zijn tekeningen die hij zag als snelle vingeroefeningen. Zijn tekeningen dragen vaak een sterk emotioneel karakter. In zijn levenslang bijgehouden dagboeken toont hij de ontwikkelingen van zijn creatieve proces en zijn visie. 

In 2018 keerde hij terug uit Frankrijk, geveld door kanker en overleed kort daarop in het Erasmus MC. Veel van zijn werken zijn te zien in de grote kunstmusea in Nederland.  

De tekening 

Tekening Het sterfbed

Op deze, met pen en Oostindische inkt op Japans papier gemaakte, tekening zien wij een zieke oude vrouw, halfzittend in bed, met gesloten ogen en gevouwen handen. Een geknielde man met afgewend gezicht rust met zijn hoofd op haar voeteneind. Deze scène zit vol gevoel en emoties: verdriet en vertrouwen, maar ook afscheid en berusting in het onafwendbare einde van het kwetsbare leven. 

Ik ontdekte het werk tijdens een bezoek aan het recent geopende, opmerkelijke depot van het Boymans van Beuningen in Rotterdam. Het is te vinden op de zeer complete app waarmee alle daar verborgen kunstwerken ontsloten worden. Navraag bij galeriehoudster Fenna de Vries, de weduwe van Co Westerik, leert dat de vrouw op dit sterfbed vermoedelijk zijn moeder is.  

 

Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie mei 2022. Lees hier meer wetenschappelijk onderzoek samengevat

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 25 mei 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.