Het schilderij 'De dood van Chatterton' (1856) door Henry Wallis
- Datum publicatie 20 september 2019
- Auteur Coen Albers
- Organisatie e-pal
De schilder
Henry Wallis (1830-1916) was een Britse schilder, schrijver en kunstverzamelaar. Hij was de stiefzoon van een befaamd Londens architect. Op zijn achttiende werd hij al toegelaten tot de Royal Academy. Hij kreeg een grondige opleiding tot kunstenaar, onder andere in Parijs. Hij behoorde tot de kunstenaarsgroep van Pre-Raphaelieten. Zij waren hervormers. Zij wezen de mechanische volgers van Raphael en Michelangelo, met de in hun ogen conventionele academische opvattingen van schilderkunst af. Zij zochten het in de details, intense kleuren en complexe composities. Zij werden geinspireerd door de Middeleeuwse cultuur en de natuur met spirituele en creatieve integriteit.
Het schilderij
De afgebeelde achttiende eeuwse poëet Thomas Chatterton schreef, geïnspireerd door een middeleeuwse monnik zijn gedichten op perkament. Met moeite kon hij zich als dichter in leven houden. Vervallen tot armoede verhuisde hij naar een zolderkamer. Hij was nog maar zeventien toen hij zich met arseen had vergiftigd.
Als vroege romanticus met een melancholisch temperament werd hij door tal van kunstenaars en schrijvers van zijn tijd als een tragische held beschouwd.
Wallis heeft bekritiseerde met dit schilderij hoe kunstenaars door de maatschappij werden behandeld. Het is een van de sterkste voorbeelden van sociaal-realisme. De artiest wordt als een soort christenfiguur afgebeeld, de gescheurde vellen met gedichten op de grond. Het vale licht valt door het raam op het dode lichaam. De lichtval en de kleuren versterken de emotionele scene.
De 28-jarige schrijver George Meredith heeft model gestaan voor de figuur in een met de zolderkamer vergelijkbare ruimte in een herberg. Twee jaar later is Wallis er met zijn vrouw vandoor gegaan..
Met De dood van Chatterton werd Wallis direct populair. Het werk is veelvuldig gereproduceerd. Dit schilderij hangt in de Tate Gallery in Londen.
Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie september 2019. U vindt alle bijdragen e-pal hier.