Het schilderij 'Camille sur son lit de mort' (1879) door Claude Monet
Publicatie

Het schilderij 'Camille sur son lit de mort' (1879) door Claude Monet

  • Datum publicatie 26 oktober 2020
  • Auteur Coen Albers
  • Organisatie e-pal
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 26 oktober 2020

De schilder

De schilder Claude Monet, in 1840 geboren als kruidenierszoon in Parijs en opgegroeid in le Havre, ontwikkelde al jong een passie voor de schilderkunst. Geïnspireerd door de schilder Boudin ontdekte hij het genoegen van schilderen in de buitenlucht.

Terug in Parijs kwam hij terecht in de Ecole Suisse, een schildersopleiding voor financieel minder bedeelden. Daar ontmoette hij zijn vrienden Bazille, Renoir en Sisley. Samen legden zij de basis voor het impressionisme, een nieuwe stijl. Zij schilderden landschappen en open ruimtes met veel kleuren en licht. Zij legden hun indrukken van de alledaagse werkelijkheid vast, en lieten zich niet langer leiden door historische thema’s.

Hij ontmoette de achttien-jarige flamboyante en chique Camille Doncieux, Zij was een geliefd model voor Monet en zijn schildersvrienden. Zij werd een icoon en stond bekend als de ‘koningin van Parijs’. Zij werd zijn minnares en schonk hem een zoon. Later trouwden zij - verstoten door hun beider families - alleen voor de wet. Op de vlucht voor de Frans-Pruisische oorlog vertrokken zij in 1870 berooid naar Londen waar Monet zijn Engelse collega Turner ontmoette. Via Zaandam, waar hij ook schilderde keerden ze terug naar Argenteuil aan de Seine.

De volgende jaren vormden het hoogtepunt van zijn impressionistische stijl. Alleen of samen met zijn vrienden maakte hij veel schilderijen. Ondanks financiële tegenslagen bleef hij zijn stijl trouw.

Kort na de geboorte van hun tweede zoon werd Camille ziek. Zij leed aan maagzweren en vermoedelijk ook kanker. Tot zijn diepe droefenis stierf zij, ze werd maar 32 jaar.

In 1883 verhuisde Monet naar een villa met een grote tuin in Giverny aan de Seine, niet ver van Parijs. HIj ging er wonen met Alice, zijn minnares, haar echtgenoot Ernest, hun zes dochters en zijn twee zoons. Na het overlijden van Ernest trouwde hij met haar. Daarop braken jaren van welstand aan. De tuin werd zijn grote inspiratiebron met de kleurige bloemen en de overbekende vijver met de waterlelies. Het huis is nu een geliefd museum.

In zijn laatste jaren werden zijn werken anders gekleurd door de staar waaraan hij leed. Hij werd verzorgd door Blanche. Zij was een dochter van Alice en de weduwe van Monet’s oudste zoon Michel.

Het schilderij

Monet was diep geschokt door de vroege dood van zijn geliefde Camille. Zij was altijd zijn grote inspiratiebron geweest. Op dit schilderij is zij slechts een schaduw van de mooie vrouw die zo vaak voor hem had geposeerd, in de tuin met bloemen en in de zitkamer van het huis.

Haar uitgemergelde gezicht komt tevoorschijn uit een bruusk neergezette waas van vuilwitte en grijsblauwe grove penseelstreken, die een sluier vormen over haar lichaam en de bloemen op het bed. De emoties van het verdriet van het verlies worden weergegeven in een veel ruwere stijl dan hij gewend was. Niettemin geeft hij hiermee in zijn observerende impressionistische geest hun diepgewortelde liefde weer.

Dit werk wordt gezien als het meest aangrijpende portret dat Claude gemaakt heeft van Camille. Het schilderij is te zien in het Musée d’Orsay, in dat oude station aan de Seine in Parijs.

 

Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie oktober 2020. U vindt alle bijdragen e-pal hier.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 26 oktober 2020
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.