Factsheet: Kenmerken van de populatie en gebruik van ziekenhuis- en huisartsenzorg

 • Datum publicatie 1 juli 2020
 • Auteur Mariska Oosterveld, An Reyners, Marianne Heins, Manon Boddaert, Yvonne Engels, Agnes van der Heide, Bregje Onwuteaka-Philipsen, Robert Verheij, Anneke Francke
 • Uitgever Nivel, ZonMw, Palzon
 • Type factsheet

Eerste factsheet in een serie van (vooralsnog) drie met feiten en cijfers over aanbod en kwaliteit van palliatieve zorg. Dit factsheet gaat over kenmerken van de populatie en het gebruik van ziekenhuis- en huisartsenzorg in het laatste levensjaar. Hiertoe zijn gegevens verzameld over personen die in 2017 overleden aan aandoeningen waarvan bekend is dat deze een chronisch en progressief verloop hebben en veelal gepaard gaan met een behoefte aan palliatieve zorg.

Belangrijkste cijfers uit dit factsheet

 • In 2017 overleden bijna 110.000 personen aan een aandoening die vaak gepaard gaat met een behoefte aan palliatieve zorg; dit is 73% van alle overledenen in 2017.
 • Van deze personen overleed 41% aan kanker, 24% aan een chronische hartaandoening en 16% aan dementie.
 • 36% overleed thuis, 20% in het ziekenhuis en 36% in een instelling voor ouderenzorg.
 • 32% werd één of meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis in de laatste maand voor overlijden, met een gemiddelde opnameduur van 7,5 dagen. In de laatste week voor overlijden was dit percentage 14% en was de gemiddelde opnameduur 2,9 dagen.
 • Personen die tot hun overlijden stonden ingeschreven bij een huisarts hadden gemiddeld 6,3 contacten met de huisarts in hun laatste levensmaand, waarvan 2,6 contacten in de laatste levensweek. Ruim tweederde van de contacten in de laatste week betrof een visite.

Download

Factsheet 1: Kenmerken van de populatie en gebruik van ziekenhuis- en huisartsenzorg​

De serie Palliatieve zorg in Nederland: feiten en cijfers bestaat uit de volgende factsheets:

 1. Kenmerken van de populatie en gebruik van ziekenhuis- en huisartsenzorg (zie download hierboven)
 2. Acute zorg in het ziekenhuis en van de huisartsenpost
 3. Voorschrijven van medicatie door de huisarts 
 4. IC-opnamen en ‘niet-passende’ (be)handelingen in het ziekenhuis (nog in ontwikkeling)
Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.