Afschaffing terminaliteitsverklaring (factsheet)
Publicatie

Afschaffing terminaliteitsverklaring (factsheet)

  • Datum publicatie 17 december 2019
  • Auteur PZNL
  • Soort publicatie factsheet
  • Gebruiker Basisarts, Huisarts, Kaderarts, Physician assistant, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige
  • Doelgroep Ouderen, Volwassenen
  • Setting Hospice, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Chantal Pereira IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 23 januari 2020

Factsheet: wat betekent de afschaffing van de terminaliteitsverklaring voor zorgverleners?

Sinds november 2019 is het in de meeste situaties niet meer nodig om een terminaliteitsverklaring te gebruiken. Dat hebben verschillende partijen uit de zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afgesproken. Op de site van Ontregel de Zorg staat wat er zonder de terminaliteitsverklaring van de verschillende zorgverleners/zorgsettings wordt verwacht. In de Factsheet ‘Afschaffing terminaliteitsverklaring’ is deze informatie handig op een rij gezet.

Download of bekijk

Factsheet Afschaffing terminaliteitsverklaring PZNL (pdf)

Bekijk filmpje

Filmpje-Gedeeltelijke-afschaffing-terminaliteitsverklaring

Achtergrond

De terminaliteitsverklaring gaf aan dat de levensverwachting van de patiënt niet langer dan ongeveer drie maanden is. Deze moest altijd door de behandelend arts worden ingevuld en afgegeven zodat op basis daarvan inzet van meer zorg kon worden verantwoord. De terminaliteitsverklaring zorgde voor veel onvrede onder patiënten en zorgverleners, omdat deze patiëntonvriendelijk was en voor onnodige administratie zorgde. Bovendien is het nooit met zekerheid te zeggen is of de levensverwachting daadwerkelijk korter is dan drie maanden.

Daarom is in overleg tussen AHZN, KNMG, VPTZ, V&VN ZIN, ZN en VWS afgesproken dat de verklaring niet meer bij alle leveringsvormen nodig is. Beslissingen waarvoor de terminaliteitsverklaring nodig was, bijvoorbeeld voor het rechtvaardigen van het inzetten van meer zorg, kunnen vaak ook op een andere manier worden genomen.

Vragen

Zorgverleners kunnen met vragen en knelpunten die ze in de praktijk ervaren, bijvoorbeeld over financiering, terecht bij het praktijkteam palliatieve zorg (meldpunt@juisteloket.nl of 030 789 78 78)

Tevens kunnen zorgverleners met vragen tijdens kantooruren contact opnemen met de zorgverzekeraar, te vinden in dit door Zorgverzekeraars Nederland opgestelde overzicht van zorgverzekeraars met contactgegevens.

Specifieke vragen over de factsheet kun je stellen aan Chantal Pereira, adviseur palliatieve zorg IKNL, via het contactblok op linksboven op deze pagina.

Voor vragen, neem contact op met:
Chantal Pereira IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 23 januari 2020
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.