Chronic breathlessness in COPD: Effects of low-dose oral morphine (onderzoek)
Publicatie

Chronic breathlessness in COPD: Effects of low-dose oral morphine (onderzoek)

  • Datum publicatie 1 november 2021
  • Auteur Cindy van den Berg - Verberkt
  • Organisatie Maastricht University
  • Soort publicatie wetenschappelijke publicatie
  • Gebruiker Huisarts, Medisch specialist, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundige
  • Doelgroep Ouderen, Volwassenen
  • Setting Hospice, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Cindy van den Berg IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 1 november 2021

Een morfinebehandeling bij deze patiënten leidt tot verbetering van de kwaliteit van leven, zo blijkt uit de promotiestudie Chronic breathlessness in COPD: Effects of low-dose oral morphine van Cindy van den Berg-Verberkt (adviseur richtlijn ontwikkeling palliatieve zorg bij IKNL).

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een systematisch literatuuronderzoek en een gerandomiseerde en geblindeerde interventiestudie waarin de positieve effecten en mogelijke bijwerkingen van morfine in de behandeling van chronische kortademigheid bij mensen met gevorderde COPD in kaart zijn gebracht. Uit de interventiestudie blijkt dat morfinebehandeling leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met gevorderde COPD. Daarnaast blijkt uit zowel het literatuuronderzoek als de interventiestudie dat morfinebehandeling niet leidt tot ernstige bijwerkingen, waaronder een ademdepressie. Ook bleek uit de interventiestudie dat morfinebehandeling kosteneffectief is.

Download

Het volledige onderzoek Chronic breathlessness in COPD: Effects of low-dose oral morphine en een samenvatting hiervan zijn te downloaden op de website van MUMC+.

Voor vragen, neem contact op met:
Cindy van den Berg IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 1 november 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.