eQuiPe-studie: Ervaren kwaliteit van zorg en leven van mensen met gevorderde kanker en hun naasten
Project

eQuiPe-studie: Ervaren kwaliteit van zorg en leven van mensen met gevorderde kanker en hun naasten

  • Betrokken organisaties IKNL, PZNL, Profiel-registratie
  • Looptijd 2017-2021
  • Status gestart
  • Zorgvrager naasten, patiënten
  • Subsidiegever Roparun
Voor vragen, neem contact op met:
Natasja Raijmakers IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 november 2021

Hoe ervaren mensen met gevorderde kanker én hun naasten hun kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg? Om die vraag te beantwoorden is IKNL begin 2017 gestart met de eQuiPe-studie. Het gaat hierbij om mensen die gediagnosticeerd zijn met verschillende vormen van uitgezaaide kanker. Bijzonder is dat ook naasten kunnen deelnemen aan dit onderzoek.

De eQuiPe-studie is het eerste grootschalige onderzoek naar de ervaring met zorg en kwaliteit van leven van mensen met gevorderde kanker en hun naasten. Motieven van patiënten en naasten die meedoen met het onderzoek, lopen uiteen. Veelal willen zij graag iets willen achterlaten voor andere patiënten met kanker. Ze hopen dat hun ervaringen kunnen helpen bij het omgaan met zowel de ziekte als met de laatste levensfase.

Doel eQuiPe

Het doel van de eQuiPe-studie is om via de ervaringen van patiënten en naasten aanknopingspunten op te sporen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de palliatieve zorg voor zowel patiënten met kanker als hun naasten. De inclusie van de studie is compleet. In samenwerking met ruim 40 ziekenhuizen zijn er ruim 1100 patiënten met uitgezaaide kanker en ruim 800 naasten in de studie geïncludeerd. 

Onderzoek ter voorbereiding eQuiPe: sociale gevolgen mensen met kanker

De sociale gevolgen voor mensen met gevorderde kanker en hun naasten kunnen behoorlijk groot zijn. Er is zelfs een risico op sociale isolatie. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek uitgevoerd door Janneke van Roij en collega’s van IKNL in samenwerking met Dr. Youssef-EL Soud (longarts in het Maxima Medisch Centrum, ter voorbereiding op de eQuipe studie, een landelijke prospectieve, observationele cohortstudie naar de ervaren kwaliteit van zorg en leven van mensen met gevorderde kanker en hun naasten. Lees meer

Meer informatie eQuiPe

Voor meer informatie over de eQuiPe-studie zie: iknl.nl/projecten/equipe-studie.
Lees ook het interview met Lonneke van de Poll, Janneke van Roij en Natasja Raijmakers over eQuiPe naar de kwaliteit van leven bij mensen met kanker in de palliatieve levensfase in Oncologie-up-to-date.

Voor vragen, neem contact op met:
Natasja Raijmakers IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 november 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.