GPS: Gesprekken over Psychosociale behoeften, intimiteit en Seksualiteit bij mensen met ongeneeslijke kanker
Project

GPS: Gesprekken over Psychosociale behoeften, intimiteit en Seksualiteit bij mensen met ongeneeslijke kanker

Voor vragen, neem contact op met:
Irene Jongerden Amsterdam UMC
Laatst geactualiseerd: 17 december 2024

Wat houdt het in?

De interventie richt zich op het verbeteren van gesprekken tussen zorgverleners en patiënten met ongeneeslijke kanker over psychosociale behoeften, intimiteit en seksualiteit. Het doel is om zorgverleners de vaardigheden en het vertrouwen te geven om deze onderwerpen bespreekbaar te maken, wat vaak lastig wordt gevonden in de palliatieve zorg.

Het structureel integreren van gesprekken over psychosociale behoeften, seksualiteit en intimiteit in de dagelijkse zorgpraktijk, zodat patiënten zich gehoord en begrepen voelen op deze gebieden.

Deze interventie combineert zowel praktische gespreksvaardigheden als de implementatie van hulpmiddelen zoals de Lastmeter en het PLISSIT-model, met een sterke focus op bewustwording en het wegnemen van barrières bij zorgverleners.

De interventie bestaat uit:

  • Implementatiehandreiking PZNL-format: Deze handreiking biedt handvatten voor het implementeren van de interventie in de praktijk, inclusief een omschrijving van de belangrijkste materialen, randvoorwaarden voor implementatie en informatie over het Leerwerkplatform.
  • Implementatieplan GPS: Met dit implementatieplan kun je als zorgteam inzichtelijk maken wie er betrokken zijn bij de implementatie, wat de beoogde doelen zijn, de knelpunten en succesfactoren binnen de organisatie en welke verschillende doelgroepen er zijn.
  • Training: De interventie bevat een eendaagse training voor zorgverleners, voorafgegaan door een online voorbereiding van 90 minuten. De training omvat theorie en praktijkoefeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van gespreksmodellen zoals de Lastmeter en het PLISSIT-model.
  • Hulpmiddelen: Zorgverleners krijgen toegang tot protocollen en tools zoals het PLISSIT-model, dat helpt om gesprekken over seksualiteit en intimiteit op een veilige en respectvolle manier te voeren.

De training bestaat uit theorie, interactieve groepsopdrachten en het oefenen van gesprekken met trainingsacteurs. Het doel is om zorgverleners te laten wennen aan het stellen van gevoelige vragen en om hen vertrouwd te maken met het gebruik van de Lastmeter en het PLISSIT-model.

Zorgverleners spelen een actieve rol in de training. Ze leren gespreksvaardigheden toepassen in hun dagelijkse praktijk en worden aangemoedigd om deze nieuwe vaardigheden direct toe te passen bij patiënten met ongeneeslijke kanker.

Wat levert het project op?

Door de interventie in de regio te implementeren, kunnen de volgende resultaten worden bereikt:

  • Zorgverleners zijn beter toegerust om gesprekken te voeren over psychosociale behoeften, intimiteit en seksualiteit.
  • Er wordt meer structurele aandacht besteed aan deze onderwerpen in de zorg voor patiënten met ongeneeslijke kanker.
  • Zorgverleners voelen zich competenter en comfortabeler bij het bespreken van intimiteit en seksualiteit, wat de zorgrelatie en patiënttevredenheid bevordert

Meer informatie

Het is mogelijk om gebruik te maken van NPPZ II ondersteuning. Ga voor meer informatie naar de procedure Samenwerking Consortia en Netwerken.

Wie is betrokken?

De interventie is geschikt voor zorgverleners die werken met patiënten met ongeneeslijke kanker, zoals verpleegkundigen, artsen en maatschappelijk werkers. Het programma kan worden geïmplementeerd in ziekenhuizen, verpleegtehuizen en thuiszorgorganisaties.

Wat zijn randvoorwaarden voor implementatie?

Wanneer je binnen je eigen instelling verschillende onderdelen wilt implementeren zijn de volgende randvoorwaarden van belang:

  • Het aanstellen van een projectleider of kartrekker die verantwoordelijk is voor de coördinatie en uitvoering van het implementatieplan.
  • Scholing en bewustwording onder zorgverleners over het belang van gesprekken over psychosociale behoeften en intimiteit.
  • Ruimte en tijd inroosteren voor training en intervisiebijeenkomsten

Samen leren en implementeren

Als je als organisatie gaat starten met dit project voegen we je ook toe aan het Leerwerkplatform. Dit is een platform waar onderling ervaringen en best practices worden gedeeld. Meer informatie over het leerwerkplatform vind je in de implementatiehandreiking PZNL-format.

Voor vragen, neem contact op met:
Irene Jongerden Amsterdam UMC
Laatst geactualiseerd: 17 december 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.