Samen beslissen met ouderen (infographic)
Hulpmiddel

Samen beslissen met ouderen (infographic)

  • Ontwikkelaar Vilans
  • Soort Infographic
  • Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie 2018
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 26 april 2022

De infographic Samen beslissen met ouderen geeft informatie over het proces van samen beslissen bij kwetsbare ouderen. Het onderzoek van het RadboudUMC (2017) naar gezamenlijke besluitvorming met kwetsbare ouderen heeft geleid tot een nieuw dynamisch gespreksmodel. Het speelt in op de complexe problematiek en er is aandacht voor de persoonlijke situatie en de waarden van de cliënt en zijn mantelzorger. Bij ouderen kunnen complicaties optreden die om nieuwe afwegingen vragen. Dit maakt het proces van samen beslissen soms lastig.

De infographic geeft eerst aan waarom het zo belangrijk is dat samen beslissen goed gebeurt. Dan volgt informatie over het onderzoek, de rollen van de zorgprofessional en de cliënt en een beschrijving van de zes stappen van het gespreksmodel. De stappen zijn voorzien van do’s en don’ts en voorbeeldzinnen, die een idee geven van hoe je het model kunt toepassen. De cyclus van de zes stappen begint bij de voorbereiding op het gesprek, daarna volgen doelen, keuzes, opties besluitvorming en het eindigt met een evaluatie. Tussen de stappen kan heen en weer worden geschakeld om tot de juiste beslissing te komen. 

Gezamenlijke besluitvorming in de ouderenzorg is relevant voor een brede groep zorgverleners werkzaam in het ziekenhuis, huisartsenpraktijk en verpleeghuiszorg.

Inzet hulpmiddel

De infographic Samen beslissen met ouderen ondersteunt zorgverleners bij het proces van gezamenlijke besluitvorming. 


Naar de infographic

Deze pagina dient tevens als hulpmiddel bij dit gespreksmodel.

Randvoorwaarden voor implementatie

De infographic is direct inzetbaar.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 26 april 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.