Protocol Palliatieve zorgplanning thuis (handreiking)
Hulpmiddel

Protocol Palliatieve zorgplanning thuis (handreiking)

  • Ontwikkelaar ZZG Zorggroep, Radboudumc en de HAN
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Huisartsen, Praktijkondersteuners, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
  • Versie 2021
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Jeroen Hasselaar RadboudUMC
Laatst geactualiseerd: 25 augustus 2022

Het protocol Palliatieve zorgplanning thuis richt zich op het tijdig herkennen van de behoefte aan palliatieve zorg door verpleegkundigen en huisartsen en het systematisch vastleggen van afspraken over de zorg. Het omschrijft wat verpleegkundigen en huisartsen hiervoor in de verschillende fasen van de palliatieve zorg dienen te doen om de zorg te verbeteren. Als er sprake is van complexe problematiek kunnen zij advies vragen aan een consultteam palliatieve zorg van (in dit geval) het UMC expertisecentrum.   

Inzet hulpmiddel

Het protocol kan worden ingezet om de zorg voor palliatieve patiƫnten in de thuiszorg (van markering tot aan het levenseinde) en de behoefte tot toegang tot palliatieve expertise in de thuiszorg verbeteren.
 

Download het protocol


Randvoorwaarden voor implementatie

Het is van belang om basisexpertise palliatieve zorg in huis te hebben. In het project zijn thuiszorgverpleegkundigen met scholing in palliatieve zorg de lokale dragers van het project. Zij coachen de wijkverpleegkundigen waar nodig. Het is belangrijk dat er draagvlak is vanuit huisartsen en de thuiszorgorganisatie die ermee willen werken. Afspraken met een consultatieteam vanuit een transmurale zorg insteek zijn wenselijk voor optimalisering

Er komt een bijbehorende training. Meer informatie hierover volgt.

Meer informatie

Dit hulpmiddel is het resultaat van een door ZonMw gefinancierd Palliantieproject. Bekijk ook het interview met de projectleider.

Voor vragen, neem contact op met:
Jeroen Hasselaar RadboudUMC
Laatst geactualiseerd: 25 augustus 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.