Proactieve zorgplanning bij dementie en vergeetachtigheid (gesprekswijzer)
- Ontwikkelaar Consortium Ligare m.m.v. de netwerken palliatieve zorg en dementie in regio Drenthe, IJssel-Vecht en noordoost Overijssel en Saxion/Windesheim
- Organisatie Consortium Ligare
- Soort Gesprekswijzer
- Gebruiker Huisartsen, Praktijkondersteuners, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundigen, Verzorgenden
- Versie 2018
- Doelgroep Volwassenen | Ouderen
- Setting Thuis
De Gesprekswijzer ondersteunt zorgverleners bij het tijdig bespreken van de palliatieve fase en het vormgeven van proactieve zorgplanning bij mensen met dementie en vergeetachtigheid. Het tijdig bespreekbaar maken van de laatste levensfase kan leiden tot zowel minder ‘over’- behandeling bij complicaties als palliatieve ‘onder’- behandeling.
Vooral bij mensen met een beginnende dementie lijkt het van belang om juist tijdig (proactief) wensen en behoeften rondom zorg en overlijden te bespreken. Zo kunnen ze zelf meedenken en meebeslissen. Op het moment dat de zorgvrager met dementie haar wensen en behoeften niet meer kan verwoorden, kan op deze manier er wel naar gehandeld worden door zowel de naasten als de zorgverleners.
De Gesprekswijzer is opgebouwd in drie stappen:
- het bepalen van het moment om proactieve zorgplanningsgesprekken aan te gaan,
- het (verder) verkennen van het levensverhaal,
- het bespreken van zes belangrijke gespreksthema’s zoals dagelijks plezier, dagelijkse zorg, medische behandeling & beleid - omgaan met dementie & levenseinde. De gespreksthema’s zijn weergegeven in een cirkel en uitgewerkt met voorbeeldvragen en voorbeeldthema’s om mee te geven aan de zorgvrager met dementie en de naasten om het later te bespreken.
Inzet hulpmiddel
Door tijdig (proactief) bij mensen met een beginnende dementie de wensen en behoeften rondom zorg en overlijden te bespreken, behouden zij hun eigen regie.
Naar de Engelstalige Gesprekswijzer
In de vier minuten durende video Verdieping in je werk I innoveren met ouderen wordt door een casemanager dementie uitgelegd hoe de Gesprekwijzer in de praktijk wordt toegepast.
Randvoorwaarden voor implementatie
Er is een Implementatietoolbox beschikbaar voor praktijkorganisaties waarin staan beschreven de voorwaarden voor implementatie, In de toolbox zijn twee implementatiehandleidingen opgenomen:
- Implementatiehandleiding deel I: Implementatie van de Gesprekswijzer – hoe pakt u dat aan?
- Implementatiehandleiding deel II: Ondersteunende materialen voor de verschillende implementatiefasen (drie fasen)
Licentie
Meer informatie
Artikel Helpen bij proactieve zorgplanning; Een nieuwe tool voor eerstelijns zorgverleners