Identificatie palliatieve patiënt (kwadrantenkaart)
Hulpmiddel

Identificatie palliatieve patiënt (kwadrantenkaart)

  • Ontwikkelaar Radboudumc
  • Soort Handreiking
  • Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Medisch specialisten, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
  • Versie 2021
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 22 december 2022

De kwadrantenkaart Identificatie palliatieve patiënt is een hulpmiddel voor zorgverleners om te markeren wanneer een patiënt palliatieve zorg nodig heeft, en om de behoeften van de patiënt op lichamelijk, sociaal, psychologisch en spiritueel gebied in kaart te brengen.

Op pagina één van de kaart wordt de dubbele surprise question te gesteld. Op pagina twee staan vragen over zingeving en de sociale, psychische en fysieke situatie van de patiënt.

Het doel is dat zorgverleners tijdig zien wanneer een patiënt baat heeft bij de inzet van palliatieve zorg.

Inzet hulpmiddel

De kaart helpt zorgverleners tijdig palliatieve zorg in te zetten en de behoeften van de patiënt in kaart te brengen, zodat de zorg hierop kan worden aangepast.
 

Naar de kwadrantenkaart


Randvoorwaarden voor implementatie

De kaart is direct inzetbaar. De kwadrantenkaart is ook onderdeel van het project Signaleren en verkennen wat de patiënt bezighoudt als basis voor proactieve palliatieve zorgplanning (SVP). Dit project bestaat uit een training en een aantal hulpmiddelen. Bekijk de randvoorwaarden op de projectpagina voor het implementeren als totaal-project binnen de organisatie.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Meer informatie

Dit hulpmiddel is het resultaat van een door ZonMw gefinancierd Palliantieproject. Bekijk ook het interview met de projectleider.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 22 december 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.