Behandelwensenformulier kwetsbare oudere (formulier)
Hulpmiddel

Behandelwensenformulier kwetsbare oudere (formulier)

  • Ontwikkelaar Amsterdam UMC, IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland), Netwerk Palliatieve zorg Noord-Holland & Flevoland, Ouderenpanel West-Friesland, ZonH, Zorgbalans
  • Soort Vragenlijst
  • Gebruiker Huisartsen, Praktijkondersteuners
  • Versie januari 2019
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Thuis
Voor vragen, neem contact op met:
Annicka van der Plas (Amsterdam UMC) Amsterdam UMC
Laatst geactualiseerd: 28 december 2021

Het behandelwensenformulier bevat vragen over de behandelwensen van de (kwetsbare) oudere. Het doel is het voeren van een gesprek over toekomstige zorg en het vastleggen van behandelwensen. Het formulier wordt ingevuld tijdens het gesprek met de oudere. De oudere heeft zich voorbereid door een eerder ontvangen vragenlijst thuis met naasten te bespreken en in te vullen. Tijdens het behandelwensengesprek met de huisarts of praktijkondersteuner is de ingevulde vragenlijst voor de oudere ondersteunend. 

Het behandelwensenformulier wordt ondertekend door de betrokken zorgverlener, de huisarts en de oudere. Met de ondertekening geeft de oudere toestemming om betrokken artsen en zorgverleners te informeren over de behandelwensen. Het behandelwensenformulier is te gebruiken voor huisartsen in de huisartsenzorg of in een woonzorgcentra waar de huisarts hoofdbehandelaar is.

Inzet hulpmiddel

Zorg laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiƫnt en diens naasten.
 

Naar het behandelwensenformulier


Aanvullend materiaal

Randvoorwaarden implementatie

Om proactieve zorgplanning voor (kwetsbare) ouderen in de huisartsenpraktijk of woonzorgcentrum toe te passen zijn er randvoorwaarden beschreven. Deze zijn te vinden in de handreiking Vroegtijdig spreken over behandelwensen (proactieve zorgplanning) in de eerste lijn in hoofdstuk twee.

Licentie

Creative commons: cc by-nc-sa

Meer informatie

Bekijk het evaluatieverslag. Hierin staat vermeld dat het proces van implementatie beter verloopt in huisartsenpraktijken die samenwerken met hun eigen praktijkondersteuner, dan bij woonzorgcentra. Dit heeft onder andere te maken met de korte lijnen bij het samenwerken binnen dezelfde organisatie en op dezelfde locatie.

 

Het behandelwensenformulier is tot stand gekomen met subsidie van ZonMw.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Annicka van der Plas (Amsterdam UMC) Amsterdam UMC
Laatst geactualiseerd: 28 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.