Overdracht gegevens van huisarts aan HAP
Deze indicator meet het percentage huisartsen dat de gegevens van de patiënt* heeft overgedragen aan de huisartsenpost (HAP).
* = patiënten met behoefte aan palliatieve zorg
Belang Indicator. De beschikbaarheid van palliatieve zorg moet, waar dan ook, 24 uur per dag, zeven dagen in de week gegarandeerd zijn1. De overdracht van patiëntgegevens tussen de huisarts en HAP is een cruciaal onderdeel van het zorgproces, met name bij urgente situaties. Het is belangrijker dan ooit dat de waarnemende huisarts over relevante patiëntgegevens kan beschikken2.
Hoe gemeten. Via de SentiMELC studie (Monitoring End of Life Care aan de hand van een Sentinel netwerk van huisartsen) waarin gegevens over zorg aan het levenseinde worden verzameld. Deze worden geregistreerd door huisartsen die aangesloten zijn bij de zogenoemde ‘huisartsenpeilstations’3. De cijfers hebben betrekking op 2021-2022.
Huisartsen hebben bij 56% van de patiënten de gegevens van de patiënt overgedragen aan de huisartsenpost.
|
Cijfers
Huisartsen die gegevens van de patiënt hebben overgedragen aan de huisartsenpost
Context
|
Uit onderzoek blijkt dat wanneer de huisarts met de patiënt heeft gesproken over wensen en grenzen, deze vaak gevolgd worden, ook als in acute momenten contact wordt gezocht met de huisartsenpost4.
Het individueel zorgplan is het middel om de patiënt, diens naasten, zorgverleners en vrijwilligers op één lijn te houden en de gemaakte afspraken eenduidig en toegankelijk bij elkaar te hebben, ook in de nachten, weekenden, bij crisissituaties en in de stervensfase5. Uit de literatuur komt naar voren dat er knelpunten zijn in de informatieoverdracht, vooral naar huisartsenposten toe. Met name de ICT-mogelijkheden blijken niet optimaal te werken, waardoor het overdragen een te grote tijdsinvestering wordt. Regelmatig worden veranderingen niet doorgegeven en ontbreken het beleid, de diagnose en niet-opname beleid in de overdracht5 |
Aan de slag!
|
Vanuit het NPPZ II richt het strategische thema Digitale Gegevensuitwisseling zich op het stapsgewijs toewerken naar goede digitale ondersteuning van de palliatieve zorg, zodat alle zorgverleners in het netwerk de actuele behandelwensen en –grenzen van patiënten in de palliatieve fase kunnen inzien en delen. Op deze manier kunnen zorgverleners (palliatieve) zorg bieden die past bij de waarden, wensen en behoeften van de patiënt.
|
1. IKNL/Palliactief. (2017). Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Palliaweb.
2. Nederlands Huisartsen Genootschap. (2024). Richtlijn gegevensuitwisseling huisarts en huisartsenpost (HAP)
3. SentiMELC studie (Monitoring End of Life Care aan de hand van een Sentinel netwerk van huisartsen). (2021)
4. Proactieve zorgplanning, opvolging in de huisartsenpraktijk (Lauer, 2023)
5. Palliatieve zorg in avond-, nacht-, en weekenduren: een landelijke inventarisatie onder huisartsen (Peters, 2016)
De SentiMELC-data is geanalyseerd door Bregje Onwuteaka-Philipsen van Amsterdam UMC.