Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg

Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg

 

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 170.000 mensen. Bij een groot deel van deze mensen komt het overlijden niet onverwacht. Zij kunnen in de laatste levensfase behoefte hebben aan palliatieve zorg.* Op basis van de doodsoorzakenstatistiek kun je hier bekijken hoe groot deze groep is in jouw regio en op welke locatie overlijden plaats vond.

Naar deze cijfers kan als volgt worden verwezen: IKNL. Kerncijfers palliatieve zorg. Beschikbaar op www.palliaweb.nlKlik hier voor meer informatie en de meest gestelde vragen

* Het betreft personen met een verwacht overlijden, gedefinieerd volgens Etkind et al. (1). Aantallen kleiner dan 10 worden niet gepresenteerd, deze worden weergegeven als ‘<10’. 

1) Etkind SN, Bone AE, Gomes B, Lovell N, Evans CJ, Higginson IJ, Murtagh FEM. How many people will need palliative care in 2040? Past trends, future projections and implications for services. BMC Medicine 2017; 15: 102. 
ICD-10 codes: icd.who.int/browse10/2019/en

Veelgestelde vragen

De Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg zijn gebaseerd op eigen berekeningen van IKNL op basis van niet-openbare microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek betreffende Doodsoorzaken van inwoners van Nederland.

De cijfers van een nieuw jaar worden in het vierde kwartaal van het daaropvolgende jaar toegevoegd.

Het aantal overledenen met een behoefte aan palliatieve zorg wordt vastgesteld op basis van overlijden aan specifieke doodsoorzaken, zoals gedefinieerd volgens de criteria uit een onderzoek van Etkind et al.

COVID-19 valt onder de categorie acute overlijdens.

Tot 2022 werd hospice niet als optie vermeld op het formulier van de doodsoorzaakverklaring. Sinds 2022 is er een nieuw formulier beschikbaar waarop hospice als optie is toegevoegd. Vanaf het jaar 2023 is hospice toegevoegd in de kerncijfers. Omdat zowel de oude als nieuwe formulieren nog in gebruik zijn, zijn de cijfers over overlijden in een hospice momenteel niet volledig.

Conform de richtlijnen van CBS-microdata met betrekking tot herleidbaarheid, worden aantallen kleiner dan 10 niet specifiek weergegeven. Deze worden in plaats daarvan aangeduid als ‘<10’ of als een bereik tussen twee percentages ‘x% - y%’. Bij de locatie van overlijden worden aantallen kleiner dan 10 waar mogelijk opgeteld bij de locatie ‘anders’. Als de aantallen van locatie ‘anders’ ook kleiner dan 10 zijn, worden deze aantallen niet meegenomen in de berekening van percentages.

Conform de richtlijnen van CBS-microdata met betrekking tot herleidbaarheid, worden aantallen kleiner dan 10 niet weergegeven. Daarom kunnen cijfers niet worden verstrekt voor kleine gebieden zoals een postcodegebied. Het kleinste beschikbare gebied is het netwerk palliatieve zorg.

Onder de categorie doodsoorzaak ‘overig’ vallen de volgende aandoeningen, gecategoriseerd op basis van ICD-10-codes:

Cerebrovasculair accident (CVA) (I60–I69):

  • I60: Subarachnoïdale bloeding
  • I61: Intracerebrale bloeding
  • I62: Overige niet-traumatische hersenbloedingen
  • I63: Herseninfarct (ischemische beroerte)
  • I64: Beroerte, niet gespecificeerd als bloeding of infarct
  • I65: Sluiting en stenose van grote extracraniële arterie, zonder infarct
  • I66: Sluiting en stenose van grote intracraniële arterie, zonder infarct
  • I67: Overige cerebrovasculaire ziekten
  • I68: Cerebrovasculaire aandoeningen in ziekten elders geclassificeerd
  • I69: Gevolgen van cerebrovasculaire ziekten

Neurodegeneratieve aandoeningen:

  • G10: Ziekte van Huntington
  • G12.2: Spinale musculaire atrofie en soortgelijke aandoeningen
  • G20: Ziekte van Parkinson
  • G23.1: Multisysteematrofie met orthostatische hypotensie
  • G35: Multiple sclerose
  • G90.3: Multisysteematrofie, cerebellaire vorm (dysautonomie)

HIV en aids (B20–B24)

Voor vragen, neem contact op met:
Heidi Fransen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 26 april 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.