Suggesties leertaken zorgstage geneeskundestudenten
Onderwijsmateriaal

Suggesties leertaken zorgstage geneeskundestudenten

  • Aanbieder Pasemeco
  • Soort materiaal tekstueel
  • Versie 2019
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, geneeskunde-master (7)
  • CanMEDs rol professional en kwaliteitsbevorderaar | professionaliteit, samenwerkingspartner | samenwerken, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Contactpersoon Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 31 mei 2021

Document met suggesties voor het invoegen van het palliatieve zorgperspectief in de zorgstage van geneeskundestudenten. Het heeft als doel studenten in een vroege fase van hun geneeskundeopleiding te laten kennismaken met palliatieve zorg als regulier onderdeel van de zorg.

Op de meeste faculteiten is een vorm van een zorgstage onderdeel van de eerste twee jaar van het curriculum. Juist tijdens deze stage komen studenten op een vroeg moment in hun studie in aanraking met chronisch en/of ernstig zieke mensen voor wie het leven op alle dimensies wordt beïnvloed door hun ziekte en beperkingen. Door studenten gericht te laten observeren op toestand, prognose, situatie van de patiënt, op de aard van de zorg en beleidsafspraken, ontstaat er bewustzijn van de sterfelijkheid, de impact van de ziekte op het leven van de patiënt en de mogelijkheden tot zorg in deze situatie. 

Het document bevat enkele suggesties voor taken waarmee de benodigde kennis, vaardigheden en attitudes geïntegreerd kunnen worden geoefend. Deze suggesties voor leertaken zijn geordend per Entrustable Professional Activity (EPA): beschrijvingen van professionele taken op het gebied van palliatieve zorg die de arts in de beroepspraktijk kan tegenkomen. De EPA’s zijn verder gespecificeerd in deeltaken.
 

Naar het materiaal
 

Licentie

Creative commons: by-nc-sa

 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

 

 

Contactpersoon Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 31 mei 2021
Bied je onderwijsmateriaal aan
Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.