Palliatieve zorg voor kankerpatiënten met een korte levensverwachting (e-learning)
Onderwijsmateriaal

Palliatieve zorg voor kankerpatiënten met een korte levensverwachting (e-learning)

  • Aanbieder Missie Tumor Onbekend
  • Soort materiaal e-learning zonder certificaat
  • Versie 2023
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, reflectieve EBP professional | kennis en wetenschap, zorgverlener | medisch handelen
Laatst geactualiseerd: 28 maart 2024

Deze e-learning staat op zichzelf en geeft uitleg over palliatieve zorg, over PTO en over het voeren van een gesprek over kwaliteit in de laatste levensfase. De e-learning noemt hulpbronnen, maakt gebruik van vraag en antwoordoefeningen en biedt luisterfragmenten.  

De e-learning leest gemakkelijk en prettig en duurt ongeveer anderhalf uur om door te nemen. Uiteraard is het gebruik maken en bestuderen van hulpbronnen wenselijk en extra.  

De e-learning is ontwikkeld door een internist oncoloog, een verpleegkundig specialist, twee patiëntvertegenwoordigers, een psycholoog en een psychiater en door IKNL-onderzoekers. Kortom, het materiaal is zowel medisch inhoudelijk als psycho-sociaal betekenisvol. 

Leerdoelen

Deze e-learning, geaccrediteerd met 1 punt, is met name bedoeld voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Het betreft specifiek het begeleiden van oncologische patiënten die bij diagnose reeds te horen krijgen ongeneeslijk ziek te zijn. Patiënten met Primaire Tumor Onbekend vallen bij uitstek binnen deze doelgroep en PTO wordt als voorbeeldcasus gebruikt.  

De e-learning is echter veel breder georiënteerd en betreft meer dan alleen PTO-patiënten.  

  • Door het volgen van deze e-learning weet de cursist na afloop wat primaire tumor onbekend, PTO, is en wat dit kan betekenen voor patiënt en naaste.  
  • De e-learning geeft tips voor het voeren van een gesprek over kwaliteit in de laatste levensfase met patiënten die geconfronteerd worden met een complexe ziekte, angst en onzekerheid.  
  • De cursist snapt dat sommige agressieve vormen van kanker bij diagnosestelling een versnelling van palliatieve zorg noodzakelijk maken. 

Naar het onderwijsmateriaal

Het onderwijsmateriaal is gratis beschikbaar via de website www.bsl.nl

Meer informatie

Francine van der Heijden, fvdh@dds.nl, Missie Tumor Onbekend.
 

Laatst geactualiseerd: 28 maart 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.