Met het einde in zicht (boek)
Onderwijsmateriaal

Met het einde in zicht (boek)

  • Aanbieder Willemjan Slort en Jeroen Wapenaar, Lannoo Uitgeverij
  • Soort materiaal achtergrondmateriaal, tool
  • Versie 2019
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, fysio- of ergotherapeut, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo maatschappelijk werk en dienstverlening, hbo-verpleegkundige niveau 6, mbo-verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), vpk. specialist (7), vrijwilligers palliatieve zorg
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, professional en kwaliteitsbevorderaar | professionaliteit, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten ja
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 oktober 2022

Het boek Met het einde in zicht. Communiceren in de palliatieve zorg gaat over hoe zorgverleners met ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten communiceren. Het boek omvat een verzameling van 29 levensechte verhalen uit de palliatieve zorg, gebaseerd op interviews met zorgverleners, patiënten, naasten en nabestaanden. Na de eerste 19 verhalen (van zorgverleners) geven de geïnterviewden en de auteurs suggesties voor betere communicatie in de palliatieve zorg. De suggesties van patiënten, naasten en nabestaanden zijn verwerkt in hun verhalen.

In de verhalen gaat het over patiënten met veel verschillende ziektes, zoals kanker, COPD, dementie, ALS, hartfalen en nierfalen.

Het boek kan een rijke bron vormen voor onderwijs over communiceren in de palliatieve zorg. De verhalen laten zien hoe waardevol en ontroerend goede gesprekken in de laatste levensfase kunnen zijn, maar laten ook zien hoe schrijnend het is als de communicatie niet goed verloopt.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Lannoo. Door te klikken op het materiaal in de toolbox is een proefhoofdstuk van het boek in te zien (met toestemming van de uitgeverij en de auteurs).
 

Naar het materiaal
 

Licentie

Creative commons: by-nc-nd
 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 10 oktober 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.