Markeren van de palliatieve fase (Taak 1 Leerlijn Stervensfase)
Onderwijsmateriaal

Markeren van de palliatieve fase (Taak 1 Leerlijn Stervensfase)

  • Aanbieder Pasemeco
  • Soort materiaal lesmodule
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, geneeskunde-master (7), hbo-verpleegkundige niveau 6, post-hbo palliatieve zorg (6)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 25 mei 2021

Door niet tijdig de palliatieve fase te signaleren, zijn er patiënten die niet op tijd passende zorg krijgen in deze fase. Het markeren van de palliatieve fase voorkomt dit probleem. Door te markeren wordt er namelijk van curatieve zorg overgeschakeld op palliatieve zorg.

Waar bij curatieve zorg de nadruk ligt op genezen en (dus) belasting en bijwerkingen noodzakelijkerwijs worden geaccepteerd, ligt de focus bij palliatieve zorg op de kwaliteit van leven en het bestrijden en voorkomen van belasting en bijwerkingen. Dit betekent dat het doel van de zorg en de benadering jegens de patiënt veranderen. Om zo goed mogelijk zorg te kunnen leveren die op dat moment nodig is, is het van belang dat studenten leren hoe je de palliatieve fase kunt markeren.

Dit is leertaak 1 van de Leerlijn Stervensfase.​

Licentie

Creative commons: by-nc

 

Naar het materiaal


Dit materiaal is door de screeningscommissie van Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Daniëlle Verstegen Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 25 mei 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.