ICD in de laatste levensfase
Onderwijsmateriaal

ICD in de laatste levensfase

  • Aanbieder STIN en NVVC
  • Soort materiaal video en animatie
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2014
  • CanMEDS zorgverlener
  • EPA's proactieve zorgplanning
Contactpersoon STIN (Stichting ICD dragers Nederland)
Laatst geactualiseerd: 25 oktober 2019

De levensreddende functie van de Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD), kan in de laatste levensfase niet meer gewenst zijn of zelfs onrust geven. De stichting ICD-dragers Nederland heeft in samenwerking met NVVC (Nederlandse Vereniging voor Cardiologie) een video ontwikkeld van 6 minuten waarin ervaringen van diverse zorgverleners bij patiënten met een 'ongewenste' ICD in de laatste levensfase gedeeld worden.

Er wordt o.a. verteld wat de gevolgen zijn van een ongewenste schok van de ICD in de laatste levensfase en getoond hoe je als zorgverlener het gesprek aangaat over het uitzetten van de ICD. Er wordt tevens getoond hoe de ICD wordt uitgezet. 
 

Naar het materiaal
 

Opmerkingen bij dit materiaal

Door: EPZ Onderwijscommissie op 2020-03-08 08:50:41
Materiaal is een voorlichtingsfilm. De bijbehorende patiëntenfolder is zeer illustratief. De richtlijn ‘Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) in de laatste levensfase' is te gebruiken als achtergrond informatie.

 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon STIN (Stichting ICD dragers Nederland)
Laatst geactualiseerd: 25 oktober 2019
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!