Die ene patiënt (videoserie)
Onderwijsmateriaal

Die ene patiënt (videoserie)

  • Aanbieder IKNL
  • Versie 2019
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), hbo verpleegkundige niveau 6, mbo verpleegkundige niveau 4, post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, professional en kwaliteitsbevorderaar | professionaliteit, samenwerkingspartner | samenwerken, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Contactpersoon
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 13 december 2021

In de videoserie Die ene patiënt beschrijven artsen ongeneeslijk zieke patiënten die zij nooit meer zullen vergeten. 

Die ene patiënt: Alex Gosselt
Als een dokter zijn emoties toont, geldt dat al gauw als teken van zwakte. Maar er zijn patiënten die nooit meer uit hun hoofd gaan en die hun kijk op hun vak en het leven veranderen.

Die ene patiënt: Hans van Dam
Verpleegkundige Hans van Dam vertelt over die ene patiënt die zijn kijk op het vak voorgoed veranderde: 'Haar vreselijke dood heeft mijn opvatting over hulp bij zelfdoding gekleurd. Als iemand echt niet meer wil, moet er een humane uitweg zijn.' Verder vertelt Van Dam over het belang van openheid in de laatste levensfase. Hierbij pleit hij voor humane mogelijkheden voor het einde van het leven.

Die ene patiënt: Erwin Kopanje
Een onbeschaduwd bestaan kan in een seconde inktzwart worden. Daar kwam klinisch ethicus Erwin Kopanje achter toen hij te maken kreeg met het verdriet en de rouw van de vriend van een vrouw die tijdens het hardlopen plots in elkaar zakte. Toen bleek dat de vrouw waarschijnlijk de volgende morgen zou overlijden, liet hij haar vriend naast haar slapen op hun laatste avond samen.

Die ene patiënt: Paula Groenendijk
Ik wil zo niet meer leven, zei ze tegen verpleegkundige Paula Groenendijk. Ze was een mooie, jonge, midden in het leven staande meid in het laatste stadium van baarmoederhalskanker. Paula begreep haar wel: als jij dat wil, moet dat kunnen. Totdat ze besefte hoe anders die doodswens voelde voor haar moeder.

Niet behandelen kan soms de beste optie zijn
Neurochirurg Pieter van Eijsden spreekt over de moeite die zorgverleners hebben bij het abstinerend beleid bij een kind met hersenstamkanker.

Gebruik in het onderwijs: Luister samen naar het verhaal van deze artsen en deel verhalen met elkaar van palliatieve patiënten die veel indruk hebben gemaakt.
 

Naar de docentenhandleiding


Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Contactpersoon
Anke van de Vegte IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 13 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Bied je onderwijsmateriaal aan
Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.