VPTZ Nederland lanceert vernieuwd stappenplan voor oprichting hospices
Nieuws15 oktober 2024
Nieuws

VPTZ Nederland lanceert vernieuwd stappenplan voor oprichting hospices

Nieuws 15 oktober 2024

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Nederland heeft een nieuwe, actuele versie van het Stappenplan voor het opzetten van een hospice uitgebracht. Deze vernieuwde uitgave biedt een uitgebreide en weer actuele leidraad voor iedereen die overweegt een hospice op te zetten in zijn of haar gemeente of regio. Het stappenplan is aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen in de organisatie van hospicezorg en is vanaf nu beschikbaar. 

Het stappenplan voor het opzetten van een hospice biedt initiatiefnemers een praktische gids die hen stap voor stap begeleidt, van de eerste plannen tot aan de daadwerkelijke opening van een hospice. 

Inhoud stappenplan

Het opzetten van een hospice is een proces dat van idee tot daadwerkelijke opening gemiddeld vijf jaar in beslag kan nemen. Het stappenplan helpt initiatiefnemers om dit traject goed aan te pakken. Denk daarbij aan visieontwikkeling, behoefteonderzoek en haalbaarheidsonderzoek maar ook aan aspecten zoals het opstellen van een begroting, een exploitatieplan, PR en andere praktische zaken. Ook zijn diverse handige formats in het stappenplan opgenomen. De drie fasen in het stappenplan helpen initiatiefnemers om hun plannen voortdurend te toetsen op haalbaarheid. 

Updates hospicezorg

De herziene versie bevat belangrijke updates, waaronder de nieuwe bekostigingssystematiek van de verpleging in een BTH (bijna-thuis-huis), die vanaf 1 januari 2025 van kracht zal zijn. Ook het Toetsingskader hospicezorg van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uit 2023 komt aan de orde. Verder staan de resultaten van het recente Berenschot-onderzoek binnen NPPZII naar de toekomstige benodigde hospicecapaciteit in het stappenplan. Het document besteedt ook aandacht aan de invloed van de nieuwe omgevingswet op de bouw- en vergunningsprocedures. De herziene versie van het stappenplan kan worden opgevraagd via vptz.nl/hospice-starten.

VPTZ Nederland

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland is de landelijke koepel voor organisaties die, met inzet van vrijwilligers, mensen ondersteunt in de laatste fase van hun leven. VPTZ Nederland behartigt de belangen van de lidorganisaties en stimuleert de kwaliteit van de zorg en ondersteuning. Bij VPTZ Nederland zijn bijna 140 hospices in Nederland aangesloten. 
 

Voor vragen, neem contact op met:
VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Nederland)
Laatst geactualiseerd: 15 oktober 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.