NZa verhoogt tarieven ELV palliatieve terminale zorg per 2025
Nieuws12 juli 2024
Nieuws

NZa verhoogt tarieven ELV palliatieve terminale zorg per 2025

Nieuws 12 juli 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de maximum tarieven voor het eerstelijnsverblijf (ELV) voor 2025 gepubliceerd. Voor hospices en palliatieve units is dit goed nieuws, want het tarief voor de ELV voor palliatieve, terminale zorg (ELV ptz) in high care hospices en palliatieve units in verpleeghuizen is fors verhoogd: het maximale tarief gaat van 407,92 per dag naar 589,14 euro.

Diverse partijen, waaronder Actiz (branchevereniging van zorgorganisaties), de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) en Verenso (beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde), hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk het te lage tarief aangekaart bij de NZa. Na uitvoerig onderzoek concludeert de NZa dat dat een terechte constatering was. De verhoging van de ELV ptz gaat per 2025 in. Het tarief geldt voor alle palliatieve units en high care hospices.

'Belangrijke stap'

De AHzN is verheugd over de verhoging, en noemt het ‘een realistisch en positief resultaat voor onze leden’. Ook constateert de AHzN dat nu ‘een belangrijke stap is gezet naar een onderbouwde financiering voor de hospicezorg.’
 
Het daadwerkelijke tarief dat hospices kunnen declareren wordt per instelling in contracten tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder afgesproken. De zorg die onder deze ELV ptz valt, en wordt vergoed op basis van de Zorgverzekeringswet, kan bestaan uit geneeskundige zorg, verpleging, verzorging, psychologische zorg en paramedische zorg.
 
Om aanspraak te maken op het tarief blijft gelden dat het alleen de zorg betreft voor een patiƫnt van wie de levensverwachting volgens de behandelend arts drie maanden of korter zal zijn.

Meer informatie

Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG-25609-01 van de NZa
Beleidsregel eerstelijnsverblijf - BR/REG-25109 van de NZa 

Voor vragen, neem contact op met:
Nederlandse Zorgautoriteit
Laatst geactualiseerd: 12 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.