Gesignaleerd in de media #57
Nieuws26 juni 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #57

Nieuws 26 juni 2024

Verschillen in kankerbehandeling tussen lage en hoge inkomens

Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een op 21 juni gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. 

Cultuursensitief omgaan met onbegrepen gedrag

Hoe ga je om met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie en een migratieachtergrond? Veel zorgprofessionals weten niet goed hoe zij dit moeten aanpakken. Hoe kom je goed in contact met cliënten en mantelzorgers uit een andere cultuur dan de jouwe? De OOG-methodiek ondersteunt professionals bij het cultuursensitief omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie thuis en hun mantelzorgers. Lees meer over de OOG-Methodiek.

Podcast over hartfalen in de palliatieve fase

Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van hartfalen met betrekking tot de palliatieve fase? In de Carend Podcast een gesprek met cardioloog Bas Bekkers over overvulling, oftewel decompensatio cordis en hartfalen. Ga naar de Podcastaflevering Hartfalen.

Zijn laatste woorden

‘De kleine woonkamer zit vol familie, vrienden en buren als we binnenkomen. Hij ligt in het midden van het gezelschap, in zijn bed. ‘Fijn dat jullie er zijn’, zegt hij. (…) Het is alsof we op zijn verjaardagsfeest komen. Niets is minder waar. We komen voor zijn euthanasie.’ Lees de blog van Anneke Baltussen in Medisch Contact. 

Een tuinkas in de stad om in te rouwen

Een rouwkas biedt de mogelijkheid om in de weken rondom kerst stil te staan bij een verlies. Door een kaarsje te branden, een lint te beschrijven of woorden te delen in een gastenboek. Een kas biedt ruimte aan rouw in de openbare ruimte, en dat is niet vanzelfsprekend, omdat het publieke domein geen vaste (niet-religieuze) plekken kent voor persoonlijke rouw. In steeds meer steden komt een rouwkas te staan. Lees meer over de rouwkas

Laatst geactualiseerd: 26 juni 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.