Gesignaleerd in de media #63 
Nieuws18 september 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #63 

Nieuws 18 september 2024

VPTZ Nederland: Hospices én de dood, tijd om taboes doorbreken 

Nu half Nederland over elkaar heen is gebuiteld om zijn mening te geven over het hospice in Bloemendaal dat er niet komt, wordt het hoog tijd om deze discussie in een breder perspectief te plaatsen. Want één ding is duidelijk: in Nederland is in de komende jaren een uitbreiding van het aantal hospicebedden hard nodig. Lees het opiniestuk in AD van Carla Aalderink, directeur van VPTZ Nederland
 

Prinsjesdag: Verenso ziet kansen in kabinetsplannen ouderenzorg 

Nadat het onderwerp ouderenzorg jarenlang geen thema was tijdens Prinsjesdag, lijkt het tij nu gekeerd, stelt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.  Het belang van passende palliatieve zorg en behandeling in de laatste levensfase wordt bovendien expliciet benoemd in de kabinetsstukken. Lees meer op Verenso.nl.
 

Muziek voor verpleeghuisbewoners met dementie zorgt voor minder stress 

Depressie en somberheidsklachten zijn veelvoorkomende problemen bij mensen met dementie. Muziek is een veelbelovende psychosociale interventie die ingezet kan worden om stress en depressieve klachten te verminderen, stelt Naomi Rasing van UMC Groningen. Bekijk het bericht.
 

Euthanasie: recht of gunst? 

Moeten de regels versoepeld worden om meer patiënten die ondraaglijk lijden of mensen die hun leven als voltooid zien, de kans te bieden om op een legale en wellicht de meest humane manier te sterven? Moet er misschien toetsing vooraf komen, zodat de huisarts met een geruster hart tot uitvoering over kan gaan? Dat vraagt Chun Sing Chiu zich af in zijn column in Medisch Contact.

Laatst geactualiseerd: 18 september 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.