Gesignaleerd in de media #61
Nieuws20 augustus 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #61

Nieuws 20 augustus 2024

Podcast: wat is goede zorg in de laatste levensfase? 

Eén misverstand wil internist-oncoloog Eric Geijteman meteen uit de wereld helpen: als genezing niet meer mogelijk is, betekent dat niet dat er geen behandeling meer mogelijk is. In een podcast van het Erasmus MC vertelt Geijteman hoe zo’n palliatieve behandeling eruitziet en waarom hij nooit het woord ‘uitbehandeld’ gebruikt. Lees het artikel en beluister de podcast Wat is goede zorg in de laatste levensfase?

Blogs over ‘Roosen & Borst’ op Overpalliatievezorg.nl

Sinds de moeders van zowel Hugo Borst als Adelheid Roosen stierven aan dementie, maken ze zich hard voor een menswaardige omgang met deze ziekte. In een nieuw seizoen van ‘Roosen & Borst’ onderzoeken ze hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de dood. Hoe weet je wat gezegd moet worden als het einde nadert? En wat is eigenlijk een 'goede dood'? Het vierde seizoen is deze maand gestart. Na iedere aflevering maakt Overpalliatievezorg een blog. Bekijk de blog over de eerste aflevering.

Ophef over ‘euthanasiestop’ in Zeeland

Een oproep van GGD Zeeland om in juli en augustus geen euthanasie te plannen vanwege een tekort aan beschikbare forensisch artsen die de lijkschouw kunnen uitvoeren, heeft geleid tot ophef onder huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. Lees meer.

Onderzoek naar droge mond in de laatste levensfase 

Patiënten in de palliatieve fase krijgen vaak last van een droge mond. Dat vermindert hun kwaliteit van leven, want het zorgt bijvoorbeeld voor problemen met slikken of smaak. Hoe kun je die symptomen verlichten? In een ZonMw-project wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van 2 interventies daarvoor: de inzet van het medicijn pilocarpine en het Mond-Educatie-Programma.

Laatst geactualiseerd: 20 augustus 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.