Gesignaleerd in de media #56
Nieuws12 juni 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #56

Nieuws 12 juni 2024

Wie krijgt de hoofdrol: de patiënt of de ziekte? 

Er mag meer belangstelling zijn voor de mens in de dossiers die artsen op de Spoedeisende Hulp onder ogen krijgen. Die boodschap klinkt door in de blog van internist acute geneeskunde Tanca Minderhoud op de website van Medisch Contact. Het valt haar op dat de medisch-technische kant de voorrang krijgt in de dossiers van de patiënten die zij ontmoet. Er wordt slechts minimaal vermeld wie de persoon is achter de ziekte.

Meer aandacht voor psychosociale zorg bij kanker 

'Ruim een op de drie mensen met of na kanker heeft last van psychosociale klachten, zoals depressie en angst. Wanneer patiënten te horen krijgen dat de kanker die zij hebben, niet meer kan worden genezen, is het vooral belangrijk om een holistische benadering te hanteren'. Lees de column van verpleegkundig specialist palliatieve zorg Carlijn van den Anker.

De overschatte rol van de professional in palliatieve zorg 

‘Ik heb mijn ouders nog nooit thuis horen komen na een afspraak met de huisarts, de verpleegkundig specialist hartfalen of de neurologieverpleegkundige of welke zorgprofessional dan ook, met de mededeling ‘We hebben huiswerk te doen. Er is ons gevraagd om als vervolg op dit consult en als voorbereiding op het volgende eens na te denken over onze ‘wensen en grenzen’.’ En dat is toch echt bijzonder, vind ik. (…) Beste zorgprofessional, heb vertrouwen in datgene wat mensen in hun sociale context allemaal zelf kunnen en zelf willen doen! En maak daar gebruik van.’ 
Lees de column van Marieke Groot.  

Proactieve zorgplanning: leven toevoegen aan de dagen  

Hoe wil jouw patiënt dat zijn zorg en behandeling eruit zien in zijn laatste levensfase? Bij proactieve zorgplanning spreken de specialist ouderen¬geneeskunde, patiënt en naasten hier samen over. ‘Zo proberen we leven aan de dagen toe te voegen, juist in die kwetsbare, laatste levensfase.’ Lees meer.
 

Laatst geactualiseerd: 12 juni 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.