Gesignaleerd in de media #54 
Nieuws15 mei 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #54 

Nieuws 15 mei 2024

Recht doen aan sterven: de cruciale rol van public health in de palliatieve zorg 

De dood is niet alleen een medische gebeurtenis, maar ook een sociale, psychologische en spirituele. Oud nieuws, zou je denken. Toch benaderen we de dood nog maar al te vaak als puur een medische gebeurtenis. Lees de visie van Berivan Yildiz en Iris van Bennekom (Agora).

Opinie: Geld mag geen reden zijn de zorg te verlaten 

Het is nooit saai, iedere dag is anders en tegenstrijdige emoties liggen dicht bij elkaar: de zorg. Margret Kortooms-Visser, ziekenhuisverpleegkundige in loondienst en zzp’er in de palliatieve zorg, vindt haar beroep het mooiste beroep. Ga naar haar artikel in Zorgvisie.

Zoeken naar gezamenlijkheid bij euthanasie 

‘Ik mis als psychiater inhoudelijke handvatten om deze onomkeerbare beslissing zorgvuldig te kunnen nemen. Een euthanasiewens bij psychiatrisch lijden is nou eenmaal fundamenteel anders dan bij uitgezaaide darmkanker, omdat de doodswens vaak onderdeel is van de aandoening. Ik heb behoefte aan debat waarin ideologie of activisme geen rol speelt en voor of tegen ondergeschikt is. (…) Ik hoop dat we als beroepsgroep zoeken naar gezamenlijkheid, zodat we een breed gedragen inhoudelijke toetsing kunnen formuleren, die recht doet aan de complexiteit van ons vak.’ Lees de column van psychiater Esther van Fenema in Medisch Contact.

Documentaire: Een goede dood 

Worden mensen die ernstig psychisch lijden en een acute doodswens hebben, gehoord door hun artsen? Zes mensen, die de regie over hun eigen levenseinde willen, werden twee jaar lang gevolgd in hun laatste jaren, maanden, weken, dagen en zelfs uren. Zij gingen allemaal voor 'een goede dood'. Bekijk de serie op NPO Start.

Wat houdt palliatieve zorg precies in? 

Het is een welbekende term, maar slechts 40 procent van de mensen weet wat het inhoudt: palliatieve zorg. Doordat men niet goed weet wat het inhoudt, wordt het ook lastig te vinden wanneer iemand het nodig heeft. 'Veel mensen denken bij palliatieve zorg aan terminale zorg, maar dat is een misvatting', vertelt Laurien Ham van Palliatieve Zorg Nederland in het programma Spraakmakers

Laatst geactualiseerd: 15 mei 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.