Gesignaleerd in de media #45
Nieuws9 januari 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #45

Nieuws 9 januari 2024

Sander de Hosson: ‘Niemand is ooit uitbehandeld'

Palliatieve zorg moet beter én kan beter, vindt longarts Sander de Hosson. Onder andere door praten over de dood, zodat we er een realistischer beeld van hebben, en door nadenken hoe je die laatste fase wilt doorbrengen. Beluister de podcast Mischa (AvroTros).

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie, hoe gaat dat in de praktijk?

Steeds vaker wordt palliatieve zorg ingezet, alleen wel vaak laat, waardoor er in veel gevallen niet gebeurt wat er moet gebeuren. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In TIPZO werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Palliatieve zorg is soms optie na heupfractuur

‘Iedere dokter weet dat een gebroken heup bij kwetsbare ouderen vaak levensbedreigend is, want een uiting van onderliggende, complexe problematiek. En dat dus een operatie die onderliggende problematiek niet oplost. Dat vergt daarom een holistische, geriatrische kijk op deze patiënten.’ Aldus traumachirurg Detlef van der Velde (St. Antonius Ziekenhuis). Lees het artikel op de website van Medisch Contact.

‘Over de dood werd amper gesproken’

Hoe gaan zorgprofessionals om het levenseinde? Oncologieverpleegkundige Leny Stokking (1956): ‘Het heeft best lang geduurd voordat ik met mensen zo durfde te praten over het stervensproces, al blijft het altijd ook zoeken en aftasten. Het is ook wel per situatie verschillend. Wat kunnen mensen aan? Daarom is het ongelofelijk belangrijk dat je de mensen goed kent.' Lees het hele interview

Laatst geactualiseerd: 9 januari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.