25 infographics over palliatieve zorg – onderwerpen uitgelegd in woord in beeld
Nieuws18 april 2024
Nieuws

25 infographics over palliatieve zorg – onderwerpen uitgelegd in woord in beeld

Nieuws 18 april 2024

Carend en de website Overpalliatievezorg ontwikkelen 25 infographics over verschillende onderwerpen in de palliatieve zorg. Vandaag wordt het eerste infographic gelanceerd: vocht in de buikholte (ascites) in de palliatieve fase. Bij het ontwikkelen van deze infographics zijn patiënten en naasten betrokken.

Waarom infographics?

In 2022 ontwikkelde Sander de Hosson, oprichter van Carend, samen met het Tijdschrift voor Verzorgenden een infographic over het stervensproces. De infographic – die als poster nog steeds gratis te downloaden is - is bedoeld als onderwijsmateriaal in presentaties, e-learningen, nascholingen etc. Ook werd de poster gebruikt om naasten voor te bereiden op de stervensfase. Deze infographic was een groot succes en meer dan 30.000 keer gedownload. Met de 25 nieuwe infographics wordt deze succesvolle actie vervolgd. 

Onderwerpen

De eerste infographic heeft als onderwerp vocht in de buikholte (ascites) in de palliatieve fase. Voor de inhoud is gekeken naar de patiëntenversie van de richtlijn Ascites in de palliatieve fase die gepubliceerd is op Overpalliatievezorg. Deze pagina is in 2023 bijna 50.000 keer bezocht. Verdere onderwerpen zijn onder andere de betekenis van palliatieve zorg, zingeving en delier. De onderwerpen worden samen bepaald met patiënten en naasten. 

De infographic is ook als pdf beschikbaar zodat hij als poster gedowload en geprint kan worden.

Download de pdf-versie hier

De infographics zijn voornamelijk bedoeld voor patiënten en naasten, maar er zullen er ook een aantal infographics voor zorgverleners ontwikkeld worden, bijvoorbeeld het slechtnieuwsgesprek. 

Waar te downloaden?

In totaal zullen er 25 infographics gemaakt worden. Ze worden allemaal op de website Overpalliatievezorg en de website van Carend gepubliceerd, waar ze te downloaden zijn zodat ze naar eigen wens geprint kunnen worden. Ook worden ze opgenomen op de webshop van Stichting PZNL en waar relevant op Palliaweb. De infographics worden mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II).

Laatst geactualiseerd: 18 april 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.