Inzet vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg in 2022 weer gestegen
Nieuws12 mei 2023
Nieuws

Inzet vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg in 2022 weer gestegen

Nieuws 12 mei 2023

In 2022 zijn 13.775 cliënten in de laatste fase van hun leven door VPTZ-vrijwilligers ondersteund. Dit is een stijging van zo’n 5% ten opzichte van 2021. Een recordaantal van ruim 13.000 vrijwilligers was afgelopen jaar beschikbaar voor de hulp aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Dit blijkt uit de VPTZ registratierapportage 2022. De vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ Nederland) is de koepel voor organisaties die, met inzet van vrijwilligers, mensen ondersteunen in de laatste fase van hun leven.

Groei aantal vrijwilligers

'We zijn heel blij dat het aantal vrijwilligers dat zich inzet voor mensen in hun laatste levensfase blijft stijgen. Mede dankzij hen kunnen mensen hun laatste tijd op een waardige manier doorbrengen op de plek van voorkeur', aldus Carla Aalderink, directeur VPTZ Nederland. 'Met alle uitdagingen waar we als maatschappij de komende jaren voor staan, zoals de dubbele vergrijzing en de toenemende personeelstekorten, wordt het belang van de inzet van vrijwilligers alleen maar groter. Graag leveren onze lidorganisaties een bijdrage aan deze uitdagingen.'  

Plek van ondersteuning verandert

De inzet van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg stijgt al twintig jaar vrijwel ieder jaar. In 2002 werden er 5.137 mensen ondersteund door een vrijwilliger. VPTZ ziet dat de plek van ondersteuning wel veranderd is: waar twintig jaar geleden een ruime meerderheid ondersteuning ontving in de thuissituatie, bracht in 2022 70% van de cliënten hun laatste levensfase door in het hospice.

Meer informatie

Elk jaar verzamelt VPTZ Nederland informatie van haar lidorganisaties op het gebied van cliënten, vrijwilligers, coördinatoren en financiën. Deze gegevens worden gepresenteerd in de VPTZ Registratierapportage. In juli 2023 zal het rapport worden uitgebreid met de uitkomsten over de financiën. Je leest de VPTZ Registratierapportage hier.

Voor vragen, neem contact op met:
VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Nederland)
Laatst geactualiseerd: 12 mei 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.