Palliatieve Tijdlijn: meer vat op de palliatieve fase bij mensen met een verstandelijke beperking
Nieuws13 december 2023
Nieuws

Palliatieve Tijdlijn: meer vat op de palliatieve fase bij mensen met een verstandelijke beperking

Nieuws 13 december 2023

De palliatieve fase bij mensen met een verstandelijke beperking is een complexe periode voor de zorgontvanger en ook de zorgverlener. Na onderzoek door Amarant en Prisma is de Palliatieve Tijdlijn ontwikkeld, een tool om hulpverleners te helpen meer vat en zicht te krijgen op het palliatieve proces en de bijbehorende hulpmiddelen bij deze groep.

De palliatieve fase bij mensen met een verstandelijke beperking wordt laat gemarkeerd, de beeldvorming van de palliatieve zorg is niet adequaat, medewerkers missen overzicht over het hele proces en hulpmiddelen worden niet goed gebruikt. Deze knelpunten worden in de hele sector herkend.  

Meer overzicht, meer rust

De Palliatieve Tijdlijn is ontworpen om de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. Deze tool biedt een overzicht van de verschillende fasen van de palliatieve zorg. Bij iedere fase is er uitleg over de zorg- en ondersteuningsdoelen en worden de hulpmiddelen per fase getoond.

Door het gebruiken van De Palliatieve Tijdlijn en het bijkomende overzicht van het palliatieve zorgtraject, ervaren zorgverleners meer rust. Ook verbetert de communicatie tussen de zorgverleners, omdat er nu één ‘taal’ en proces wordt gebruikt. Daarnaast geeft het de zorgverleners meer grip op het proces en verbindt de generalistische zorgverleners effectief aan de experts. Hierdoor worden cliënten tijdig gemarkeerd en hulpmiddelen beter toegepast. 

Beschikbaarheid

De Palliatieve Tijdlijn is beschikbaar via het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda als een infographic in combinatie met ondersteunende tekst. Het zal het effectiefst zijn in combinatie met basisscholing palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer over de Palliatieve Tijdlijn 

Voor vragen, neem contact op met:
Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda
Laatst geactualiseerd: 13 december 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.