Eerste landelijke actieplan kanker gelanceerd, met aandacht voor palliatieve zorg
Nieuws29 november 2023
Nieuws

Eerste landelijke actieplan kanker gelanceerd, met aandacht voor palliatieve zorg

Nieuws 29 november 2023

Afgelopen maandag (27 november) is de Nederlandse Kanker Agenda gepresenteerd. Meer dan honderd organisaties (waaronder onderzoeksinstellingen, patiënten-, zorg- en maatschappelijke organisaties, belangenbehartigers, financiers en overheden) hebben samengewerkt in het Nederlands Kanker Collectief (NKC). In een jaar tijd zijn twintig concrete doelen (waaronder palliatieve zorg) en een eerste aanpak opgesteld voor de komende tien jaar. Naast zorg richt de agenda zich ook op preventie en kwaliteit van leven, waarmee het belang van de mens nog meer centraal wordt gezet.

Johan van de Gronden, directeur KWF vertelt tegen NOS dat Nederlandse Kanker Agenda nodig is. Nederland was namelijk nog een van de weinige landen in de EU zonder nationale overkoepelende strategie tegen kanker. Johan: 'In 2032 krijgen naar verwachting 156.000 mensen de diagnose. Maar van die ruim 150.000 diagnoses kun je bijvoorbeeld een derde voorkomen met preventieve maatregelen. Maar die moet je maatschappelijk breed nemen om effect te hebben. Dat lukt alleen met een landelijk plan.'

Eén van de twintig doelen heeft betrekking op palliatieve zorg. Het doel van de Nederlandse Kanker Agenda is dat in 3032 mensen met ongeneeslijke kanker proactieve palliatieve zorg en ondersteuning krijgen, gebaseerd op hun waarden, wensen en behoeften. In de agenda wordt uitgelegd wat de huidige situatie rondom palliatieve zorg is en hoe dit er in 2032 uit zou moeten zien.

Lees hier de volledige agenda, met vanaf pagina 43 aandacht voor palliatieve zorg.

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 29 november 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.