Contactpersoon Redactie Palliaweb PZNL (Palliatieve Zorg Nederland)
Laatst gewijzigd: 22 september 2020

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

  • Datum 10 oktober 2020
  • Type evenement landelijke dag
  • Zorgvrager naasten, ouderen, patiënten
  • Locatie Wereldwijd

Elk jaar wordt op de tweede zaterdag in oktober de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) gehouden. Dit jaar valt deze op 10 oktober. Op deze dag kan iedereen in heel het land deelnemen aan activiteiten om zo meer te weten te komen over palliatieve zorg.

Initiatieven uit de netwerken

Tijdens de de IDPZ worden er mede vanuit de regionale netwerken palliatieve zorg activiteiten georganiseerd. Onderstaand een greep uit de initiatieven:

  • Radio-interview over het voeren van het goede gesprek in de laatste fase van het leven bij het programma Aan Tafel van RTV Utrecht voor de regio Amersfoort, op 1 oktober 2020 door netwerk Eemland. Meer informatie volgt. 
  • Symposium ‘Het brede palet van palliatieve zorg. Hoe onze dagelijkse praktijk soms specifieke kennis vraagt’, georganiseerd door Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam en omstreken op 8 en 15 oktober 2020, van 13:00 tot 17:00 uur in het Podium aan de Maas in Rotterdam. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven: zie de website van het betreffende netwerk. Deelname is kosteloos (let op: beperkte capaciteit). 
  • Filmavond met de documentaire Wei van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt, georganiseerd door Netwerk Palliatieve Zorg Maastricht-Heuvelland, op 15 oktober 2020 om 19:00 uur in Lumière Cinema te Maastricht. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven: zie de website van het betreffende netwerk. Deelname is kosteloos (let op: beperkte capaciteit). 
  • Open Huis van 17 tot en met 29 oktober 2020 bij Hospice Kajan, Hospie Huizen, Hosipce de Ster, C'est La Vie-Huis en de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, georganiseerd door Netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek. Kijk voor het programma en meer informatie op de website van het betreffende netwerk.
  • Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden organiseert op 27 oktober 2020 van 15.00 tot 17.00 uur een online symposium over palliatieve zorg, met als thema's 'Proactieve Zorgplanning en het digitale leven van de patiënt' en 'De wereld van palliatieve zorg: palliatieve zorg in tijden van crisis'. Met sprekers als (onder meer) Rob Bruntink en Sander de Hosson en dagvoorzitter Joost Hoebink belooft het een mooi programma te worden. Meer informatie en een mogelijkheid om (kosteloos) aan te melden vind je op de website van het betreffende netwerk
  • 'Dia de los Muertos', een verdiepend festival rondom de dood, op 7 novemer 2020 in LUX Nijmegen, georganiseerd door Debatcentrum LUX Nijmegen samen met het Netwerk Palliatieve Zorg Nijmegen. Meer informatie volgt.  

Meer informatie

De pagina op de website van het Worldwide Hospice and Palliative Care Alliance (WHPCA)

Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.