Inleiding
Misselijkheid is een subjectieve gewaarwording die moeilijk valt te definiƫren. Het is een onaangenaam gevoel in de buik, vaak gepaard gaande met ziektegevoel, geen zin in eten en (aandrang tot) braken.
Snelle verzadiging is het optreden van een vol gevoel na het innemen van een kleine hoeveelheid eten of drinken.
Braken is het krachtig uitstoten van de maaginhoud via de mond.
Kokhalzen is een ritmische beweging in de slokdarm in de vorm van heftige oprispingen zonder dat er sprake is van braken.
Regurgitatie is het passief opgeven van de inhoud van de maag in slokdarm en eventueel in de mond. Dit gaat niet gepaard met misselijkheid.
Misselijkheid en braken treden vaak, maar niet altijd, in combinatie met elkaar op.
Misselijkheid en/of braken kunnen gepaard gaan met speekselvloed, bleekheid, zweten, snelle hartslag en aandrang tot defecatie.
Misselijkheid en/of braken hebben een zeer negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Persisterende klachten van misselijkheid en/of braken kunnen leiden tot verminderde inname van voeding en vocht en uiteindelijk tot dehydratie, metabole ontregeling (nierfunctiestoornissen, hypokaliƫmie, metabole alkalose), ondervoeding, uitputting, bloedbraken door scheurtjes in de slokdarm (Mallory-Weiss syndroom) of aspiratiepneumonie. Verder kan het leiden tot niet kunnen of willen innemen van medicatie of staken van radio- of chemotherapie.