Download hele richtlijn
-
Pijn bij gevorderde stadia van COPD of hartfalen
- Inleiding
- Diagnostiek
- Integrale benadering
-
Beleid en behandeling
-
Causale behandeling
- Niet-medicamenteuze behandeling
- Medicamenteuze behandeling
- Speciale patiëntengroepen
-
Referenties
-
Bijlagen
Voorlichting en educatie
Uitgangsvraag
Hoe dient de voorlichting en educatie (pijninstructie, omgaan met pijn) van de patiënt gegeven te worden bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen?
Methode: consensus-based
Aanbevelingen
- Geef patiënten met pijn bij gevorderde stadia van COPD of hartfalen en hun naasten voorlichting over pijn en de eventuele behandeling ervan.
- Pas de gegeven informatie aan op het kennis- en opleidingsniveau van de patiënt, de pijnbehandeling en diens conditie.
- Betrek ook de naasten bij de voorlichting wanneer mogelijk en na akkoord van de patiënt.
- Zorg ervoor dat pijnvoorlichting en educatie zo veel mogelijk gegeven wordt door zowel de arts als de verpleegkundige.
- Gebruik voor de inhoud van de voorlichting tenminste de onderwerpen zoals beschreven in Tabel 1. Samenvatting van de uitkomsten pijnintensiteit en kennis over pijn/barrières van de geïncludeerde studies van de NVA-richtlijn.
- Geef mondelinge voorlichting en educatie en vul deze aan met schriftelijke en/of digitale informatie over pijn en pijnbehandeling.
- Zorg voor herhaalde voorlichting en educatie (bij voorkeur wekelijks) voor een optimaal effect.
Er is geen literatuur gevonden over het effect van voorlichting en educatie op pijn bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen.
De werkgroep ziet geen reden waarom de aanbevelingen voor voorlichting en educatie anders zouden zijn bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen dan bij patiënten met kanker. De aanbevelingen zijn dan ook hetzelfde als bij patiënten met kanker.