Kansrijke projecten NPPZ II
Kansrijke projecten NPPZ II

Kansrijke projecten NPPZ II

Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) staat voor de implementatie van het kwaliteitskader, waarbij palliatieve zorg onderdeel wordt van het reguliere zorgproces. Dit is in lijn met de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het doel van het NPPZ II: voor iedere patiënt en naasten de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment, door de juiste zorgverlener, met de juiste financiering.

Het NPPZ II brengt de instrumenten, methoden en werkwijzen die de afgelopen jaren onder andere in het ZonMw-programma Palliantie op regionaal niveau zijn ontwikkeld, verder naar een landelijke schaal. Hieronder vallen (regionale) projecten die goede proactieve zorg en ondersteuning implementeren, waarbij het perspectief vanuit de patiënt leidend is en patiëntparticipatie een voorwaarde. We noemen dit de Kansrijke Projecten en worden onderaan deze pagina weergegeven.  

Om te borgen dat palliatieve zorg een integraal onderdeel wordt van de reguliere zorg is bij de start van het NPPZ II ingezet op de NPPZ II Stimuleringsimpuls. Via deze Stimuleringsimpuls kunnen op netwerk-, consortium- of landelijk niveau middelen worden aangevraagd om dit in samenwerking met het NPPZ II te realiseren. 

Deze plaat toont vier hoofdthema’s of processtappen over het uitvoeren van palliatieve zorg, zoals "Markering", "Proactieve zorgplanning", "Transmurale coördinatie en continuïteit van zorg", en "Ondersteuning complexe casuïstiek", gecombineerd met zes actielijnen die essentieel zijn voor de transformatie palliatieve zorg. Elk kansrijk project kan gekoppeld worden aan één of meerdere van deze processtappen. Klik hier voor een PowerPoint met aanvullende informatie. 

Er zijn drie manieren om ondersteuning te krijgen bij de implementatie van een kansrijk project:  

NPPZ II Stimuleringsimpuls  

Via deze NPPZ II Stimuleringsimpuls kunnen op netwerk-/consortium-/landelijk niveau middelen worden aangevraagd om de uitvoer van een kansrijk project te realiseren. Wil je starten met een kansrijk project? Bekijk dan de Procedure om te kijken hoe je deze samenwerking kan aanvragen. In dit document vind je ook de bijbehorende beschikbare middelen, de data van de NPPZ II commissiebespreking en het Overzicht stand van zaken verzoeken tot samenwerking NPPZ II (november 2024).
 

ZonMw Stimuleringssubsidie 

ZonMw publiceert regelmatig verschillende subsidieoproepen over implementatie en borging van interventies in de palliatieve zorg waarin kansrijke projecten worden opgenomen. Houd de website van ZonMw in de gaten voor de recente subsidieoproepen.  
 

Eigen financiering 

Organisaties kunnen ook gebruikmaken van eigen financiering. Voor elk kansrijk project is in de implementatiehandreiking een indicatie gegeven van de benodigde financiële investering. Als deze informatie niet is vermeld, kan contact worden opgenomen met de projecteigenaar. 

Elk kansrijk project heeft een implementatiehandreiking die handvatten biedt voor het implementeren van de interventie in de praktijk, inclusief een omschrijving van de belangrijkste materialen, randvoorwaarden voor implementatie. De implementatiehandreiking kun je vinden op de projectpagina van het kansrijke project. Bij vragen neem dan contact op met Famke van Heeckeren (f.vanheeckeren@pznl.nl)

Wanneer je een kansrijk project hebt uitgekozen en de samenwerking is opgezet, kun je daadwerkelijk aan de slag met het project. Elk kansrijk project heeft een implementatiehandreiking die handvatten biedt voor het implementeren van de interventie in de praktijk, inclusief een omschrijving van de belangrijkste materialen, randvoorwaarden voor implementatie. Hier vind je ook informatie over hoe je je kan aanmelden voor het Leerwerkplatform.  

Wanneer je bent gestart met een kansrijk project word je deelnemer van het Leerwerkplatform. Het Leerwerkplatform is een omgeving waar projectleiders en -leden met elkaar in contact komen. Het gemeenschappelijke doel is het uitvoeren van een implementatieproject binnen de doelstellingen van het NPPZ II. In samenwerking met experts vanuit NPPZ II delen zij kennis en ervaringen. Op deze manier leren we binnen een kort tijdsbestek op een kort, cyclische manier van én met elkaar wat de implementatie en borging van deze projecten bevordert. De Geleerde lessen vanuit het Leerwerkplatform zijn te vinden op Palliaweb. 

In de implementatiehandreiking van ieder kansrijk project vind je informatie over hoe je je kunt aanmelden voor het Leerwerkplatform. Voor vragen kun je contact opnemen met Max van Steen (m.vansteen@pznl.nl). 

 

Naast de kansrijke projecten is er nog een breed scala aan werkmethoden of aandachtsgebieden waar organisaties baat bij hebben of aandacht voor dienen te hebben bij de implementatie van diverse projecten die binnen de doelstellingen van het NPPZ II vallen. Deze toolbox is bedoeld voor (aanstaande) projectleiders die een kansrijk project implementeren en dient waar passend als hulpmiddel binnen de projectplannen en om meegenomen te worden in het verzoek tot samenwerking binnen de NPPZ II Stimuleringsimpuls. 

 Ga naar de Toolbox

 

Ben jij betrokken bij een (regionaal) project en zie jij die nog niet terug op de lijst met kansrijke projecten? Laat het ons weten door een mail te sturen naar nppzii@pznl.nl met een ingevuld formulier waar in staat welke criteria voor opschaling we hanteren. We gaan dan graag met de projectleider in gesprek om de criteria voor opschaling te onderzoeken.  

Op het moment dat een verzoek is ingediend wordt zal de projectgroep samen met de klankbordgroep bespreken of het project voldoet aan de ambities en criteria van het NPPZ II. Wanneer dit zo is en het project als kansrijk wordt ingeschaald, wordt er contact opgenomen met de projectleider om het project daadwerkelijk landelijk op te schalen.   

Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 16 oktober 2024

18 resultaten gevonden
Continuüm van vertrouwen
Project
Proactieve Zorgplanning in de regio voor de juiste zorg op de juiste plek in de laatste levensjaren. Door met dit project aan de slag te gaan, worden wensen en behoeften van patiënten die thuis willen te komen overlijden beter in kaart gebracht en zorgt het zorgprotocol voor de uitvoering hiervan door o.a. betere samenwerking tussen zorgverleners.
DEDICATED
Project
De DEDICATED-werkwijze bestaat uit praktische materialen die zorgprofessionals ondersteunen in de palliatieve zorgverlening aan mensen met dementie.
De SigMa-methodiek: ‘Samen op zoek naar instrumenten voor tijdig en nauwkeurig signaleren en markeren van veranderingen bij verpleeghuisbewoners in de palliatieve fase’
Project
De SigMa-methodiek is een methode voor het lokaal verbeteren van de palliatieve zorg in verpleeghuizen. Het doel is de signalerende rol van de mensen op de werkvloer in verpleeghuizen te verbeteren, door de medewerkers zelf op zoek te laten gaan naar ondersteunende instrumenten die aansluiten bij hun behoeften en werkwijze rondom signaleren en markeren in de palliatieve fase.
GPS: Gesprekken over Psychosociale behoeften, intimiteit en Seksualiteit bij mensen met ongeneeslijke kanker
Project
Door met dit project aan de slag te gaan, kunnen zorgprofessionals op een gestructureerde en ondersteunende manier gesprekken voeren over psychosociale behoeften, intimiteit en seksualiteit bij mensen met ongeneeslijke kanker, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven en een holistische benadering van zorg in de palliatieve fase.
Leven tot het einde: Leerwerkplaatsen gericht op samenwerking tussen sociaal domein en zorg
Project
Zorgvrager: Inwoners van een gemeente met een ongeneeslijke ziekte, ouderen in een kwetsbare situatie, en hun naasten. Resultaten: Nieuwe samenwerkingsrelaties tussen professionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg en het sociaal domein, die leiden tot kortere lijnen, en meer vroegtijdige inzet van zorg en ondersteuning in de palliatieve fase.
MySupport: Proactieve zorgplanning bij dementie door verzorgenden en naasten
Project
Naasten participeren doorgaans in proactieve zorgplanning gesprekken met zorgverleners over de zorg voor verpleeghuisbewoners met dementie. De gesprekken worden geleid door specialisten ouderengeneeskunde, maar verzorgenden en verpleegkundigen kennen de bewoners en hun naasten beter, wat een goede positie vormt om naasten voor te bereiden op mogelijk toekomstige zorg. De mySupport interventie geeft zorgverleners handvatten om in gesprek te gaan over verwachtingen rondom het levenseinde.
Oog voor Naasten en Nabestaanden
Project
Zorg en aandacht die specifiek gericht is op naasten vóór, rondom en na het sterven van een dierbare hoort bij goede palliatieve zorg. Door als organisatie of zorgverlener met deze interventie aan de slag te gaan wordt de kwaliteit van leven van naasten én patiënt vergroot. Ook wordt de kwaliteit van zorg bevorderd.
Palliatieve zorg bij COPD (Compassion)
Project
Dit project realiseert de implementatie van tijdige palliatieve zorg voor mensen met COPD en hun naasten.
Poliklinische proactieve zorgplanning gesprekken
Project
Om de patiënt eigen regie te geven, is het belangrijk tijdig met (kwetsbare) patiënten en hun naasten te spreken over behandelwensen en -doelen. Het tijdig bespreken van behandelwensen en -doelen en het (bij voorkeur) vastleggen van deze wensen, vooruitlopend op het moment dat de patiënt niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen, wordt ook wel proactieve zorgplanning (pzp) genoemd. Pzp is van belang om patiënten de regie te laten behouden en onnodige zorg te voorkomen.
Proactieve Zorgplanning bij dementie
Project
De interventie gaat om het bevorderen van bewustwording, deskundigheid en samenwerking tussen betrokken zorgverleners en het bevorderen van proactieve zorgplanning bij beginnende dementie.
Proactieve palliatieve zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening
Project
De interventie omvat een implementatieprogramma voor signalering, markering, en proactieve zorgplanning binnen de palliatieve zorg in de ggz voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) en hun naasten.
Proactieve zorgplanning in de eerste lijn met de kwetsbare oudere patiënt en diens naasten
Project
Interventie die is bedoeld om proactieve zorgplanning bij kwetsbare ouderen te implementeren in de eerste lijn.
Proactieve zorgplanning van mensen met een verstandelijke beperking
Project
Dit project realiseert meer regie van zorg bij cliënten met een verstandelijke beperking en hun naasten en maakt proactieve zorgplanning (pzp) een vast onderdeel van de zorg.
Samendraads
Project
Door met dit project aan de slag te gaan, kunnen zorgverleners gebruikmaken van praktische hulpmiddelen om proactieve zorgplanning te ondersteunen, wat helpt bij het bespreken en vastleggen van de zorgwensen van patiënten, zodat deze beter kunnen aansluiten bij hun persoonlijke waarden en behoeften in de laatste levensfase.
Signaleren en verkennen wat de patiënt bezighoudt als basis voor proactieve palliatieve zorgplanning (SVP)
Project
Voor patiënten in de palliatieve fase heeft palliatieve zorg een positief effect op de kwaliteit van leven. Als zorgverleners signaleren wat de patiënt bezighoudt, kan hiermee rekening worden gehouden in de zorgplanning.
Transmurale inrichting en inzet van de in pz gespecialiseerde zorgverlener bij complexe casuïstiek
Project
Hieronder worden 5 initiatieven getoond die bijdragen aan de inrichting van de proactieve transmurale inzet van de in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverlener. Deze initiatieven zijn binnen het NPPZII benoemd als kansrijke en opschaalbaar.
Voorbereiding laatste levensfase
Project
Deze interventie versterkt de samenwerking tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen, wijkverpleging, welzijnswerk, patiënten- en ouderenorganisaties, en netwerken in de regio met als doel om patiënten zelf de regie te laten nemen op de voorbereiding van hun laatste levensfase.
Zingeving in de thuissituatie
Project
Deze interventie is gericht op het organiseren van geestelijke verzorging in de thuissituatie bij de palliatieve fase met als doel zingeving in de thuissituatie te verbeteren.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.